Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Dividend Ivan Snurer, 18 apr 15:00

Vijf Über Aristocrats voor de liefhebbers van dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen in dividendaandelen is een goede manier om vermogen op te bouwen. Voorwaarde is wel dat ze het dividend kunnen blijven betalen. Dat geldt ook voor de Dividend Aristocrats op Wall Street.

Dividendaandelen vind je overal. Ook in Europa heb je interessante aandelen die regelmatig dividend uitkeren. Op de Europese effectenmarkten zijn ze dun gezaaid, maar op Wall Street noteren 141 aandelen van bedrijven die het dividend 25 jaar op rij hebben verhoogd. Dat zijn de zogeheten Dividend Aristocrats, en ze maken niet allemaal deel uit van de S&P500. Aandelen met vijftig opeenvolgende verhogingen van het jaarlijkse dividend worden in de Verenigde Staten Dividend Kings genoemd. Momenteel zijn het er 31.

De periodieke winstuitkering en het zogenoemde rente-op-rente-effect maken van deze bijzondere groep aandelen een interessante belegging, zeker voor beleggers die aandelen voor de lange termijn kopen. Bij aandelen zonder dividend, moet je het puur hebben van de koerswinst. Er wordt weleens gezegd: beleggen doe je voor het dividend, handelen voor de koerswinst. Met ‘dividendloze’ aandelen kan men ook rijk worden, maar een van de beste manieren om vermogen op te bouwen is het kopen van dividendaandelen.

Wolters Kluwer

Stel je kocht medio jaren negentig aandelen van Wolters Kluwer. Het mediabedrijf is een van weinige Nederlandse aandelen waarvan het dividend in de afgelopen 25 jaar nooit ofte nimmer werd verlaagd. Dat wil niet meteen zeggen dat de periodieke winstuitkering elk jaar steeg, maar toch. Ultimo 1995 betaalde je 37,95 gulden (oftewel €17,22) voor het aandeel dat in dat jaar 46 cent (€0,21) dividend betaalde. Dat komt neer op een dividendrendement van 1,2%. Nu, 25 jaar later, staat er €69,06 op het koersenbord en keerden de aandelen in 2020 een dividend van €1,26 uit. In dit specifieke voorbeeld komt het dividendrendement van 1,8% overeen met een dividendrente van 7,3%. Dat laatste is het dividendrendement uitgedrukt als percentage van de toenmalige aankoopprijs, niets meer en niets minder.

Als u de afgelopen 25 jaar het dividend liet uitbetalen dan heeft u met Wolters Kluwer vrijwel de volledige aankoopprijs van uw aandelen teruggekregen. Sterker nog, als u het dividend automatisch had herbelegd dan is de dividendrente op uw belegging zelfs opgelopen tot net geen 10%. Door het progressieve effect van het herbeleggen ontvangt u met uw aandelen steeds meer dividend omdat ook zij op hun beurt weer recht hebben op dividend. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect, ook wel het eerder genoemde rente-op-rente-effect geheten. Na correctie van de 4-voor-1-stocksplit in 1999 heeft u in het specifieke voorbeeld van Wolters Kluwer nu bijna twee keer zo veel aandelen in bezit als eind 1995.

Progressief effect

Wilt u optimaal gebruikmaken van het progressieve effect dat herbeleggen biedt, dan kunt u niet om Amerikaanse dividendaristocraten heen. Zij beschikken met 25 opeenvolgende verhogingen van het jaarlijkse dividend over een perfecte staat van dienst. Maar ondanks dat deze aandelen tijdens recessies en in berenmarkten het dividend lieten groeien, is ook op hen de bekende disclaimer van toepassing dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Achteraf voorspellen is gemakkelijk, maar hoe kun je zien of het dividend gevaar loopt? Het laatste wat je wilt als je in dividendaandelen belegt, is dat het dividend geschrapt wordt. Hoewel onderzoek aantoont dat bedrijven die een relatief hoog dividend betalen hun ingehouden winst omzichtig investeren, kunnen bedrijven ook te goedgeefs zijn. Als een onderneming (over een langere periode) te veel winst uitkeert, groeit de kans dat het bij een financiële tegenvaller of in een recessie te weinig winstreserves heeft opgebouwd om het dividend te verhogen of – erger nog – om het te blijven betalen.

Über Aristocrats onder de dividendaandelen herkennen

Er bestaan complexere technieken, maar waarom moeilijk als makkelijk ook kan? Dividendverhogingen zijn een teken van kracht. Tenzij een onderneming de voorkeur geeft aan een vaste payout-ratio streven de meeste bedrijven naar een stabiel dividend dat mondjesmaat stijgt. Als de nettowinst van de onderneming harder stijgt dan het dividend, daalt per saldo de payout-ratio. Op deze ludieke manier kunt u met twee simpele kerncijfers achterhalen of het dividend min of meer veilig is.

Dividendaandelen | Vijf Über Aristocrats

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!