Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 14 apr 12:47

Optietip 222 | Tijd voor een parachute

0 0 Leestijd ongeveer

Ik kies weer eens voor een parachute voor de tip van deze week. Daarnaast updates over optietips op de AEX, AMG, Boskalis, DSM, Just Eat Takeaway en TKH.

Ik heb al een tijd geen echte ‘parachute’ meer openstaan. Met een parachute bedoel ik een optieconstructie die profiteert van koersdalingen. Die vinden nu eenmaal van tijd tot tijd plaats. Omdat ik met mijn optietips probeer in te spelen op koersstijgingen, zijn correcties en crashes uiteraard nadelig. Om enige verlichting te brengen open ik regelmatig een parachute, voor het geval dat.

Optieconstructie S&P 500 ETF

Deze keer heb ik gekozen voor een put butterfly op de Amerikaanse S&P 500 ETF, de SPY. De ETF zelf is voor Nederlandse beleggers niet beschikbaar, maar de opties zijn dat wel. De keuze voor juli-opties is een afweging tussen aankoopprijs, looptijd en uitoefenprijzen. Wat ook meespeelt is dat het de afgelopen maanden erg goed is gegaan op de beurzen. Vroeger of later komt een correctie. De vraag is alleen wanneer en vanaf welk koersniveau.

Koop de SPY jul21 380 put één keer voor circa $5,50. Verkoop de SPY jul21 360 put twee maal voor rond $3,40 per stuk en koop de SPY jul21 340 put één keer voor ongeveer $2,20. Per saldo kost de butterfly dus ongeveer $0,90 (5,50-3,40-3,40+2,20=$0,90). Met de contractgrootte 100 is de totale investering dus $90. Dit is meteen het maximaal te verliezen bedrag. De genoemde prijzen zijn schattingen omdat woensdagochtend de Amerikaanse beurs nog gesloten is. Ik zal de definitieve prijs voor de butterfly via Twitter en Whatsapp laten weten.

SPY jul21 380/360/340 put butterfly
Koop 1 x SPY jul21 380 put $5,50
Verkoop 2 x SPY jul21 360 put $3,40
Koop 1 x SPY jul21 340 put $2,20
Contractgrootte 100
Expiratiedatum vrijdag 16 juli 2021
Risicoschatting laag
Maximale winst $1910
Maximaal verlies $90

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement staat nu op 58,7%, het rekenkundig gemiddelde op 77,6%. Per saldo is er niet veel veranderd, maar in de verschillende posities zijn er wel verschuivingen. De AEX staat op het moment van schrijven wat lager dan een week geleden, net als aandelen zoals AMG en Boskalis. Anderen, zoals DSM en TKH, staan juist hoger. Dat is een voor mij een bevestiging dat het belangrijk is om de optietips te spreiden over verschillende indices (landen) en sectoren.

AEX

De september callspread op de AEX (optietip 204) is nog niet verkocht. Sinds het sprintje van de index van 680 naar meer dan 710 punten is de index rond die laatste stand aan het schommelen. Maar september is nog ver weg, haast is er dus zeker niet. Ik heb nog steeds een verkooporder uitstaan voor €20,50. Dat blijft nog even zo. Zoals altijd onder voorbehoud; er kan van alles gebeuren op de beurzen.

AMG

AMG heeft vorige week nieuwe aandelen uitgegeven waardoor de koers nu een paar euro lager staat. Dat is jammer voor de AMG call (optietip 203), die nu ongeveer €3,75 waard is in plaats van meer dan €5,  zoals twee weken geleden nog het geval was. Maar niet alles is verloren. Er zijn nog zo’n twee maanden te gaan tot expiratie. In die tijd kan nog van alles gebeuren. Ik wacht nog even af, wie weet herstelt het aandeel vrij snel weer. Mocht over twee of drie weken het aandeel niet zijn hersteld, dan moet rekening gehouden worden met een lagere verkoopprijs.

Boskalis

De Boskalis call (optietip 208) staat op een bescheiden winst. Op 12 mei geeft het bedrijf een kwartaalupdate. Mogelijk loopt de koers van het aandeel in de weken daarvoor of daarna nog wat verder op. Dat zou dan mogelijk een verkoopmoment kunnen opleveren. Zo niet, dan is er nog tijd genoeg, de expiratie van de call is pas in december.

DSM

Het aandeel DSM flirt weer eens met €150. De juni call van de call calendar op DSM (optietip 184) is woensdagochtend ongeveer €4,25 waard. Als het aandeel de komende weken echt boven 150 uitkomt zal de waarde van de call nog verder kunnen stijgen. Dat zou dan voor mij een mooi verkoopmoment zijn. Als het aandeel daarentegen weer wegzakt, dan wil ik ook binnen afzienbare tijd verkopen, zolang er nog een aardige waarde resteert. Ik heb nog geen concrete doelen, maar als de waarde in de buurt van de €10 komt zal ik zeker verkopen.

Just Eat Takeaway

De resultaten van Just Eat Takeaway zijn met een aardige koersstijging ontvangen. Dat is gunstig voor de callspread op dit aandeel (optietip 211). Van winst is bij deze tip nog nauwelijks sprake, omdat het aandeel de afgelopen paar maanden gezakt is. Er is nog ruim de tijd (tot en met december) om te wachten op verdere koersstijgingen. Maar zoals het er nu voorstaat denk ik niet dat ik deze tijd ga uitzitten met deze positie.

TKH

De TKH call (optietip 206) staat op een kleine plus. Er zijn nog twee maanden te gaan tot expiratie. Omdat het aandeel nog altijd een stukje onder de uitoefenprijs staat, wordt het langzaam tijd om naar een verkoopmoment uit te kijken. Op 5 mei publiceert het bedrijf een update. Dat zou voor een koersstijging kunnen zorgen. Tegelijkertijd zou daarna de volatiliteitswaarde in de opties flink kunnen zakken. Dat is niet ongebruikelijk na de publicatie van cijfers.

Blijf op de hoogte via Twitter: @HildoLaman

Tussenstanden: (in €, doorgehaald is gesloten)

168. DAX butterfly 73
184. DSM call calendar 266
185. AEX call butterfly 292
187. WHV call 223
200. SPY butterfly 1128
201. ASM butterfly -110
202. IWM calendar 483
203. AMG call 318
204. AEX callspread 1511
205. SPY butterfly -66
206. TKG Call -58
207. AEX callspread calendar 10
208. BOS call 65
209. SLV callspread -54
210. MT calendar 91
211. TKW callspread 2
212. BES callspread 313
213. IWM butterfly -55
214. BAY call -112
215. RD callspread -35
216. BAS call -69
217. DAX butterfly 114
218. MU callspread -100
219. AKZA call 27
220. HEI callspread 17
221. ING call -9

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!