Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 11 mrt 12:00

Met de beleggingen balanceren tussen spanning en plezier

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks de recente toestroom van nieuwe beleggers is er nog altijd een grote groep mensen die liever enkel spaart. Dit komt mede doordat veel mensen beleggen te spannend vinden.

Het gevolg van al het spaarwerk is dat de tegoeden op betaal- en spaarrekeningen in Nederland in 2020 zijn opgelopen naar €487 mrd. Allemaal vermogen dat door inflatie en vermogensrendementsheffing ieder jaar aan koopkracht verliest.

Lagere koersen

Beleggers die het uiteindelijk wel aandurven om te starten met beleggen, maken zich vaak al snel zorgen over de eerste flinke koersdaling. Ze vragen mij soms om advies en zijn dan vaak verbaasd dat ik eigenlijk wel blij ben met lagere koersen. Dit komt doordat ik me als belegger focus op de lange termijn en elk kwartaal een gedeelte van mijn inkomsten overboek naar mijn effectenrekening. Staan de beurskoersen van mijn favoriete bedrijven lager, dan kan ik meer bijkopen voor hetzelfde bedrag. Daarnaast beleg ik ook nog eens een gedeelte van mijn gelden in bedrijven die eigen aandelen inkopen en dat betekent dat ook zij meer aandelen kunnen inslaan. Hierdoor hoef ik de toekomstige winsten van de bedrijven met minder aandeelhouders te delen.

Ik begrijp echter goed dat niet iedereen evenveel plezier beleeft aan het lezen van jaarverslagen en het selecteren van individuele aandelen. Deze groep kan zich beter focussen op periodiek beleggen in ETF’s om vermogen op te bouwen. Daarbij wil ik drie eenvoudige sleutels tot succes meegeven: wereldwijde spreiding, lage kosten en focus op de lange termijn. Met name het laatste punt is belangrijk, omdat toekomstige rendementen zich lastig laten voorspellen. Op de korte termijn is er weinig zinnigs over te zeggen. Op de lange termijn is dat anders. Een belegging in de S&P500 heeft bijvoorbeeld in de afgelopen 150 jaar in elke willekeurige periode van twintig jaar altijd een positief rendement opgeleverd.

Regel voor dilemma

Periodiek wereldwijd beleggen is een verstandige keuze, maar is natuurlijk wel erg saai wanneer we het afzetten tegen de dagelijkse ontwikkelingen op de beurs waar altijd iets speelt. Een oplossing voor dit dilemma is 80/20-regel. Door 80% periodiek wereldwijd te beleggen heeft u de basis op orde. Door daarnaast 20% te gebruiken om in te spelen op de laatste ontwikkelingen blijft beleggen leuk. Beleggers die zichzelf daarbij geen druk opleggen om snel rijk te worden gaan meer rendement maken dan met sparen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.