Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 25 apr 13:20

ASMI | Chipmachinefabrikant trekt verwachtingen op

0 0 Leestijd ongeveer

ASMI kwam met overtuigende cijfers en een dito outlook. De vraag uit China bleek groter dan verwacht, ook dendert de AI-trein door.

De kwartaalcijfers van ASMI werden woensdag positief ontvangen. Zowel de cijfers als de vooruitzichten op korte termijn waren beter dan verwacht. Het aandeel klom daardoor op dagbasis met 11%. Het management mikte voor het eerste kwartaal van 2024 op een omzet tussen de €600 en €640 mln en stelde met een omzet van €639 mln, ondanks een krimp van 8% dan ook niet teleur.

Het aantal nieuwe orders steeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 10% naar €697,9 mln. Positief nieuws was eveneens dat ASMI haar outlook verhoogde voor het tweede kwartaal. In deze periode verwacht het bedrijf een omzet te behalen van €670 tot €700 mln. Dat is enkele tientallen miljoenen meer dan eerder gecommuniceerd. In de tweede jaarhelft moet de groei verder doorzetten, het management mikt op een omzetgroei van 10% of meer afgezet tegen de eerste zes maanden van dit jaar.

Groei blijft centraal staan

Daarmee zal ook 2024 de boeken ingaan als een jaar van groei, dankzij de nog altijd sterke vraag uit China; daarnaast profiteert de onderneming van de vele ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Uit de cijfers en de toelichting is duidelijk op te maken dat de overstap naar een nieuwe transistorstructuur (Gate-All-Around) binnen de sector goed kan uitpakken voor ASMI. De brutomarge verbeterde van 51,1% naar 52,9%.

De doelen op middellange termijn werden eveneens herhaald. De onderneming rekent in 2027 nog altijd op een omzet tussen de €4 en €5 mrd. De operationele marge dient tussen de 26 en 31% uit te komen. Mocht ASMI hierin slagen, dan ligt een winst per aandeel van €25 in het verschiet. Indien beleggers tegen die tijd bereid zijn om 25 maal de winst te betalen, dan spreken we over een beurskoers van €625 per aandeel. Het aandeel is daardoor niet goedkoop te noemen. Aan de andere kant behoort een nog verder oplopende waardering tot de mogelijkheden, we houden daarom vast aan ons houdadvies voor het aandeel ASMI.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ