Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Actueel Jaap Barendregt, 5 jan 10:38

Beurzen Vandaag | Nederland volgt VS niet omlaag

0 0 Leestijd ongeveer

In de Verenigde Staten gingen de beurzen gisteren vrij scherp omlaag, maar dat had vandaag in Amsterdam weinig effect. De Amerikaanse problemen bij de overdracht van het presidentschap laten zich hier minder voelen.

In Nederland overheerst het optimisme rond coronavaccins en het traditionele positieve sentiment bij het begin van een nieuw beursjaar. De AEX-index tikte vanochtend een hoogste stand sinds een jaar aan. De AMX-index moet nog wachten op het overtreffen van de februaristanden, ook al omdat die index minder technologiefondsen telt. De AEX-index stijgt met 0,3% en de AMX-index daalt met minder dan 0,1%. Uitblinkers zijn olie- en gasgerelateerde fondsen. Die stijgen door de verwachting van economische groei.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Royal Dutch Shell +2,9%
 • Unibail-Rodamco-Westfield +2,.5%
 • Fugro +2,2%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • IMCD -1,5%
 • DSM -1,3%
 • PostNL -1.3%

Europa

Ook Europa moet nog wachten op een jaarrecord. Vooral de beurzen van de zuidelijke staten blijven achter. Dat heeft met hun indexsamenstelling te maken. Wel stijgt de Eurostoxx50-index vanochtend bij opening met 0,2%. Daar is geen eenduidige verklaring voor te vinden. Zo staat het nutsbedrijf Eni bij de grootste stijgers en branchegenoot Engie bij de grootste dalers.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Münchener Rück +1,6%
 • Eni +1,6%
 • Bayer +1,5%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Kone -1,5%
 • Engie -1,2%
 • Air Liquide -1,2%

Verenigde Staten

Terwijl in Europa de beurzen enthousiast waren over de toch nog soepel verlopende brexit en de voortgang van de vaccinatie tegen corona, sloeg in de VS onder beleggers het pessimisme wat toe. De coronapandemie houdt het land nog steeds in de greep, wat de vrees voor lockdowns deed toenemen. Bovendien lijkt een soepele overdracht van het presidentschap er niet in te zitten, nu president Trump tot het laatst toe blijft proberen om de uitslag van de door hem verloren verkiezingen te veranderen en hij daarbij vele Republikeinse leden van het Congres aan zijn zijde vindt. De Dow Jones verloor 1,25%. Retailketens als Walgreens en Walmart behoorden tot de schaarse winnaars. Bedrijven gekoppeld aan vervoer en reizen waren verliezers.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Walgreens Boots Alliance +3,8%
 • Walmart +1,7%
 • Goldman Sachs +0,5%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Boeing -5,3%
 • Coca-Cola -3,8%
 • Travelers Cos -3,4%

Grafiek van de Dag

De Amerikaanse beursautoriteiten hebben bekend gemaakt dat zij voor 11 januari stoppen met de handel in ADR’s (aandelenvervangers) van drie Chinese telecombedrijven: China Mobil, China Telecom en China Unicom Hongkong. Deze zijn alle drie gerelateerd aan de Chinese overheid. De stap is te zien als een sanctie van de Trump-regering tegen China. Het is echter geen ramp voor de drie bedrijven omdat het grootste deel van de handel in hun aandelen via Hongkong liep. Maar het geeft wel onzekerheid, temeer daar Chinese bedrijven op een notering op Wall Street aasden.

Onderstaande grafiek laat zien hoe enthousiast bedrijven recent nog waren om zich aan de Amerikaanse beurs te melden. Overigens zijn er ook geluiden dat de beursautoriteiten op hun besluit terug zouden komen, wat een teken zou zijn dat de lange arm van president Trump nu toch echt begint te verzwakken.

Beurzen Vandaag

AGENDA

Macro-economische cijfers:

 • Duitsland, retailverkopen, november maand-op-maand (verwacht: -2,0%; vorig: 2,6%
 • VS, ISM productie, december (verwacht 56,8; vorig: 57,5)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.