Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Beurs en Economie Stephen Hendriks, 27 nov 2020 12:00

Groei biotechnologie niet te stuiten

0 0 Leestijd ongeveer

Het aantal beursgenoteerde bedrijven in de VS neemt gestaag af. Maar niet in alle segmenten. In de sector Biotechnologie wemelt het juist wel van de nieuwkomers, al is dat ook niet alleen maar positief nieuws.

Bijna precies drie jaar geleden vroeg de Wall Street Journal zich af waar alle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven toch waren gebleven. In 1996 telde de Amerikaanse beurs nog ruim 7300 bedrijven, in 2017 was daar nog maar de helft van over, schreef de bezorgde zakenkrant destijds. Sinds 2017 is de situatie niet erg verbeterd. Dat laat de Bloomberg US Aggregate Index zien. Deze index beslaat ongeveer 99% van de beurswaarde van de Amerikaanse aandelenmarkt en telt momenteel 3702 aandelen. Ook de Bloomberg-index heeft de afgelopen jaren een dalende trend in het aantal genoteerde aandelen getoond.

Maar niet alle segmenten van de Amerikaanse beurs hebben met een krimp in noteringen te maken. Het aantal beursgenoteerde aandelen uit de sector Biotechnologie laat in de VS bijvoorbeeld al jarenlang een flinke groei zien. Bank of America Merrill Lynch bracht in een buitengewoon interessant rapport de trends op de Amerikaanse biotechmarkt in kaart. Sinds 2014 komen er volgens de bank jaarlijks gemiddeld veertig nieuwe biotechbedrijven naar de Amerikaanse beurs. Dit jaar is met 66 beursgangen – IPO’s genoemd – zelfs uitzonderlijk goed.

Overnamepremie

Het aantal bedrijven dat is opgenomen in de S&P Biotechnology Select Industry Index groeit dan ook gestaag (zie grafiek). Biotech In deze index zijn bovendien nog niet eens alle biotechaandelen met een Amerikaanse notering opgenomen. S&P heeft namelijk een grens gesteld van een beurswaarde van minimaal $300 mln om voor opname in de index in aanmerking te komen. De enorme toestroom van biotechbedrijven geeft de grote farmaceuten de kans hun soms (te) magere pijplijn van nieuwe producten via overnames aan te vullen. In 2013 waren de producten van de door ‘big pharma’ aangekochte biotechbedrijven goed voor 5% van alle in dat jaar goedgekeurde medicijnen in de VS.

Als gevolg van al maar meer overnames is dat aandeel dit jaar tot 22% gestegen. De grote farmaceuten betalen forse prijzen voor de innovatieve biotechbedrijven. Volgens BofAML lagen de overnamepremies de afgelopen vijf jaar aanmerkelijk hoger dan de vijf jaar daarvoor. Het aanbod van nieuwe biotechbedrijven met innovatieve medicijnen en behandelingen blijft dan ook hoog, de IPO-markt voor biotechbedrijven draait goed. Misschien zelfs wel iets te goed, waarschuwt BofAML.

Vraag en aanbod

Tegenover de 66 nieuwe biotechbedrijven die dit jaar naar de Amerikaanse beurs zijn gekomen staan slechts tien overnames. De bank waarschuwt dat het aanbod van nieuwe therapieën van kleinere biotechbedrijven weleens te veel kan zijn voor de grote farmaceuten. Het aantal beursgenoteerde biotechbedrijven is sinds 2015 bijna verdubbeld. Zonder overname zijn deze kleinere biotechbedrijven op zichzelf aangewezen. En dat is lang niet altijd een succesverhaal, concludeert BofAML. Zeker niet voor de bedrijven die drijven op één baanbrekend middel. De biotechbedrijven die niet worden overgenomen presteren – op enkele uitzonderingen na – twee jaar na goedkeuring van hun belangrijkste medicijn aanmerkelijk slechter dan de S&P Biotechnology Select Industry Index.

Exclusief de overgenomen bedrijven deden de biotechaandelen die tussen 2013 en 2018 naar de beurs kwamen het in ‘slechts’ vier van de afgelopen zeven jaar beter dan de S&P500-index. En meer dan de helft van alle biotechbedrijven die tussen 2013 en 2018 naar de beurs kwamen, boekte een negatief absoluut rendement, zo berekende de bank. Biotechnologie is een fascinerende vakgebied dat voor vele medische doorbraken heeft gezorgd, maar zelfs deze boeiende sector is niet immuun voor de ijzeren economische wet van vraag en aanbod.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.