Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Advies van de dag Hildo Laman, 28 sep 2020 14:54

Analyse Nvidia | De kansen, de risico’s en een eerste advies

0 0 Leestijd ongeveer

Nvidia is op weg om een van de dominante spelers in de chipmarkt te worden. Het bedrijf begon als niche-speler, maar is op steeds meer verschillende terreinen actief. Het succes heeft het aandeel wel duur gemaakt.

Dit jaar krijgen aandelen als Apple, Amazon en Tesla de meeste media-aandacht, maar chipontwikkelaar Nvidia heeft ook een buitengewoon goed 2020. Sterker nog, het aandeel heeft het dit jaar een stuk beter gedaan dan bijvoorbeeld Apple en Amazon. Ik ben enthousiast over Nvidia, en zou graag een koopadvies geven. De waardering van het aandeel is echter zeer hoog.

Nvidia werd opgericht in 1993. Het idee was om chips te maken die goede digitale beelden kunnen weergeven voor computerspellen. Deze worden GPU’s, genoemd, Graphics Processing Units. Nvidia is een zogenoemde ‘fabless‘ chipontwikkelaar: het ontwerpt de chips, maar besteedt de productie uit aan een ander bedrijf, zoals TSMC.

In de loop der tijd groeide Nvidia uit tot marktleider in de gaming-sector, en dit is nog steeds een belangrijke markt. De chips van het bedrijf vinden hun toepassing echter ook in een andere belangrijke groeimarkt: kunstmatige intelligentie. Een GPU is niet bijzonder snel, maar kan wel heel veel data tegelijk verwerken. Dat is een cruciale eigenschap bij kunstmatige intelligentie, en de stormachtige groei van deze technologie heeft Nvidia dan ook van een belangrijke nieuwe afzetmarkt voorzien. De onderneming levert nu veel chips voor AI-servers, grote computers die enorme hoeveelheden data analyseren en daarbij van de eigen analyses ‘leren’. De ‘lessen’ kunnen vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld trends te herkennen.

Een andere zeer positieve ontwikkeling voor Nvidia is de opkomst van cryptomunten geweest. De chips van het bedrijf bleken namelijk zeer geschikt voor computers die worden gebruikt voor het ‘minen’ van cryptomunten: het uitvoeren van berekeningen waarmee cryptomunten worden verworven (van elke cryptomunt bestaat slechts een beperkt aantal, en hoe meer er al zijn ontdekt, hoe meer rekencapaciteit er nodig is om de resterende munten te vinden en ‘minen’.)

Groeiversnelling

Door het aanboren van bovengenoemde nieuwe markten voor de chips van Nvidia is het bedrijf harder gaan groeien. Tussen 2000 en 2015 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei 13,6%, maar tussen 2015 en 2018 versnelde deze groei naar gemiddeld 32,8% per jaar. De omzet verdubbelde dus ruimschoots in drie jaar tijd. Niet geheel toevallig waren dit ook de jaren dat het aandeel een grote vlucht nam.

2019 werd vervolgens een minder goed jaar. Door de koersdalingen van bitcoins en andere cryptomunten in 2019 nam de interesse in het kopen van nieuwe computers voor het minen af. Ook worden chips van concurrenten in de cryptowereld meer verkocht. Daarnaast zat de hele chipmarkt in 2019 in een dip, waardoor de omzet van Nvidia dat jaar voor het eerst sinds 2013 daalde.

De dip bleek echter tijdelijk. Dit jaar gaat het Nvidia weer voor de wind: de verwachting is dat de omzet dit jaar met zo’n 40 à 45% zal groeien. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de komende jaren ook goed. Het gebruik van kunstmatige intelligentie zal de komende jaren verder toenemen, en ook de ontwikkeling van de zelfrijdende auto kan Nvidia op termijn veel omzet op gaan leveren. Nvidia is een van de partijen die nu al succesvol zijn met chips voor zelfrijdende auto’s. De technologie is nog in ontwikkeling, en de auto’s zijn voorlopig nog testmodellen. Maar veel beleggers zien in deze sector een grote toekomst weggelegd voor Nvidia.

Nvidia wil ook groeien via overnames. Enige weken geleden werd bekend dat de onderneming Arm Holding wil overnemen voor maar liefst $40 mrd. Dit is een Britse chipontwerper die al jarenlang in een felle concurrentiestrijd verwikkeld is met chipgigant Intel. De ontwerpen van beide producenten hebben allebei hun voor- en nadelen. Een belangrijk voordeel van de Arm-architectuur is echter dat deze simpeler is dan die van Intel, waardoor de chips veel minder energie nodig hebben.

Dit maakt ze ideaal voor mobiele toepassingen, een tak van de technologiemarkt die zoals bekend de laatste tien jaar enorm is gegroeid. Arm haalt het grootste deel van de omzet uit de mobiele sector (smartphones en tablets). Maar de Arm-ontwerpen worden ook steeds meer gebruikt in chips voor toepassingen in de cloud, datacenters en auto’s. Met deze overname zou Nvidia een dominante positie in de chipmarkt kunnen krijgen.

Waardering

Het bedrijf is al met al een succes, en dat is het aandeel ook. De keerzijde van dit succes is dat de waardering inmiddels torenhoog is. Op basis van de verwachte winst per aandeel (wpa) voor het lopende boekjaar ($6,10) is de k/w 81. Uitgaande van de taxatie voor volgend jaar ($8,20) is dat nog altijd 60. De gemiddelde k/w in de afgelopen tien jaar is 31,0, maar zoals gezegd is het bedrijf de laatste jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. Bij hogere groei hoort een hogere waardering. De gemiddelde k/w van de afgelopen drie jaar is daarom een betere maatstaf. Dat gemiddelde is 47,3. Dit is echter maar een gemiddelde, en een hogere k/w is daarom niet per definitie een reden om het aandeel links te laten liggen. Niettemin: hoe lager, hoe aantrekkelijker.

De financiële positie van het bedrijf is prima. Het heeft $10,9 mrd aan cash tegenover slechts $2,6 mrd aan schuld. Deze cash zal wel volledig gebruikt moeten worden als de Arm-overname betaald moet worden, maar de cashflow is zodanig dat ook daarna de financiële positie goed zal zijn. Nvidia keert dividend uit, maar het rendement (0,6%) zal voor de meeste beleggers geen reden zijn om enthousiast over het aandeel te worden.

Daarbij heeft de onderneming, zoals elk bedrijf, ook te maken met bedreigingen. Om te beginnen is er natuurlijk concurrentie van andere chipproducenten. Zo is Intel ook actief op het gebied van de zelfrijdende auto en maakt AMD ook GPU’s die bij gaming gebruikt worden. Dan is er nog het probleem dat sommige grote klanten hun eigen chips gaan ontwikkelen. Dat heeft Tesla bijvoorbeeld gedaan. De autobouwer gebruikte jarenlang chips van Nvidia, maar heeft onlangs een eigen chipontwerp gelanceerd. Apple maakt al jaren gebruik van eigen chipontwerpen.

Verder zal de overname van Arm veel tegenstand opleveren die Nvidia kan schaden. Zo zullen veel concurrerende chipbedrijven niet blij zijn met de overname. Concurrenten als Samsung en Qualcomm gebruiken de ontwerpen van Arm ook, en die zullen niet blij zijn dat een directe concurrent eigenaar wordt van de Britse onderneming. Verder zullen de mededingingsautoriteiten niet automatisch instemmen met de overname aangezien Arm een behoorlijk sterke positie heeft. Vooral China zal een struikelblok kunnen zijn. Dat land ligt al jaren in de clinch met de VS over handel, en technologie is het speerpunt voor beide landen in deze strijd. Politiek gekonkel zou ertoe kunnen leiden dat de overname niet doorgaat.

Advies Nvidia

Er is weinig aan te merken op de resultaten en de vooruitzichten van Nvidia. Het bedrijf is zeer succesvol, en je kunt als belegger meestal beter de succesvolle bedrijven kopen. Maar de zeer hoge waardering maakt het te verwachten rendement de komende jaren minder hoog dan wat we in de afgelopen jaren hebben gezien. Bovendien zal de overname van Arm de komende tijd voor veel discussie zorgen, wat voor zwakte in de koers kan zorgen.

Een verkoopadvies zou mij echter te ver gaan, vanwege het succes van Nvidia en de sterke positie in een groeiende markt. Maar ‘kopen’ gaat mij op de huidige waardering eveneens te ver, hoe graag ik het aandeel ook op ‘kopen’ zou willen zetten. Mijn eerste advies voor dit bedrijf luidt dus, heel saai, ‘houden’. Koerszwakte zou een reden kunnen zijn om naar ‘kopen’ te gaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!