Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Verhaal van de Week Karel Mercx, 23 sep 2020 15:20

Vijf stevige beleggingen voor een gepolariseerd klimaat

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van november zullen zonder twijfel de beurzen in beweging zetten. Hoe richt je je beleggingsportefeuille daar op in? En is dat eigenlijk wel handig om te doen? 

Wordt het Donald Trump of Joe Biden? Op dinsdag 3 november spreekt de Amerikaanse kiezer zich uit over de vraag wie de komende vier jaar het economisch sterkste land ter wereld mag leiden. Maar welke van de twee het ook wordt, de beurskoersen zullen hoe dan ook in beweging komen.

De koersen reageren echter niet alleen op de uitslag van de verkiezingen, het is waarschijnlijk ook andersom. Er lijkt een historisch verband te bestaan tussen de beurskoersen in het jaar dat de presidentsverkiezingen worden gehouden en de uitslag van die stembusstrijd. De stand van de S&P500 is hierbij een belangrijke indicator. Deze hangt in sterke mate samen met de consumentenbestedingen. Die maken 70% van de Amerikaanse economie uit, het hoogste niveau van alle landen in de wereld. Dit betekent dat als het goed gaat met de Amerikaanse consument, het ook goed gaat met de Amerikaanse economie. Dit vertaalt zich in stijgende beurskoersen. En als mensen tevreden zijn over hun economische situatie, stemmen ze in de regel op dezelfde partij waar ze eerder op hebben gestemd. Op die manier zou je een verband kunnen aantonen tussen consumentenbestedingen, de kracht van de Amerikaanse economie, de beurskoersen en de uitslag van de verkiezingen.

Deze theorie heeft Dan Clifton van Strategas Research Partners onderzocht. Hij keek naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van de afgelopen honderd jaar om te bepalen of er een statistisch verband viel aan te tonen tussen de stand van de S&P500 en de uitslag van de verkiezingen. Clifton bestudeerde de gemiddelde koersen van een verkiezingsjaar waarin de zittende partij won en de gemiddelde koersen van een verkiezingsjaar waarin de zittende partij verloor. Clifton ontdekte dat de stand van de S&P500 in 87% van de gevallen de uitslag van de Amerikaanse presidentverkiezingen heeft ‘voorspeld’. Stond de S&P500 in een verkiezingsjaar op winst in november – de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn altijd in november – dan won in de regel de zittende partij. Stond de S&P500 lager, dan verloor de zittende partij. Over 2020 staat de S&P500 3,4% in de plus. Goed nieuws dus voor de huidige Amerikaanse president Donald Trump.

Sommige analisten menen echter dat dit geen normaal jaar is. Dat de beurskoersen zo hoog staan komt niet omdat het economisch zo goed gaat, betogen zij, maar omdat het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank verstorend werkt op de koersvorming. Tegen deze lezing zijn twee zaken in te brengen. De eerste is dat ongeveer 32 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering hebben gekregen die hoger is dan het loon dat ze ontvingen toen ze nog werkten. Dit betekent dat het gezamenlijk inkomen van Amerikanen in 2020 hoger is dan ooit (zie grafiek). Dat is weliswaar het gevolg van overheidssteun, maar de toegenomen consumptie werkt sterk door in de reële economie. Dat blijkt ook wel, want de Amerikaanse economie trekt aan en presteert veel beter dan analisten verwachten. De Citigroup Surprise Index staat op een stand van 188, wat betekent dat de Amerikaanse macro-cijfers de verwachtingen ruimschoots overtreffen. De Atlanta-FED GDPNOW tracker voorspelt voor de Amerikaanse economie een geannualiseerde groei van 30,8% in het derde kwartaal.

Opiniepeilers en gokkers

Een tweede indicatie van de verkiezingsuitslag vinden we in peilingen en gegevens van wedkantoren. De gokmarkt denkt op dit moment dat 46% van de kiezers op Trump zal stemmen en 53% op Biden, terwijl een poll van CNN Trump 43% van de stemmen geeft en Biden 51%. Biden heeft volgens deze indicatoren dus een voorsprong van 7 à 8 procentpunt op de zittende president. Maar wat zeggen deze gegevens? In 2016 wezen zowel de opiniepeilingen als de gokmarkten Hillary Clinton namelijk aan als de volgende Amerikaanse president. Zoals we weten liep het anders. (Clinton haalde weliswaar een paar miljoen stemmen meer dan Trump, maar doordat de VS een districtenstelsel kennen waarin per staat wordt gekozen, kon ze die voorsprong niet omzetten in een overwinning.) Opiniepeilers bleken de opkomst van Trump te hebben onderschat doordat ze te weinig ongeschoolden in hun databases hadden. Bijna elke opiniepeiler heeft aangeven dat dit voor de peilingen van 2020 is gecorrigeerd.

Het is echter de vraag of dat de peilingen in het huidige extreem gepolariseerde politieke klimaat nauwkeuriger maakt. 2020 is niet alleen het jaar van de coronacrisis, maar ook van aanhoudend protest rond Black Lives Matter en de snelle opkomst van de zogeheten ‘cancel culture’, waarbij mensen met ‘foute’ meningen of ideeën door activisten worden belaagd, zowel online als offline. Het is niet ondenkbaar dat een dergelijke situatie een ‘silent majority’ creëert van mensen die vinden dat deze protestbeweging te ver is doorgeschoten, maar die hun mond houden uit angst om zelf op de radar van de activisten te komen.

Er zijn al parallellen getrokken met het verkiezingsjaar 1968, toen de VS ook verscheurd werden door protesten en de conservatieve Republikein Richard Nixon de verkiezingen won van de progressievere Democratische vice-president Hubert Humphrey. De verdeeldheid in de Verenigde Staten is nu minstens zo groot als toen, en het lijkt erop dat de aanhangers van Joe Biden er in peilingen eerder voor durven uit te komen dat ze op Biden stemmen dan dat Amerikaanse Trump-stemmers erkennen op Trump te stemmen. Het aantal Trump-stemmers zou ook bij de komende verkiezingen dus weleens hoger kunnen uitvallen dan bij de vorige. Sowieso zijn dit de meest onzekere presidentsverkiezingen uit mijn leven, ook al omdat veel meer mensen dan voorheen per post zullen stemmen. En mocht Biden winnen, dan zal de machtsoverdracht wellicht ook niet zonder slag of stoot gaan. Het Amerikaanse politieke landschap is nog nooit zo gepolariseerd geweest als nu.

Democratische president beter voor aandelen
Het aandelenrendement tijdens de ambtstermijnen van Democratische presidenten ligt 5,7 procentpunt per jaar hoger dan het rendement onder Republikeinse bewoners van het Witte Huis. Opmerkelijk, wellicht, omdat het beursgenoteerde bedrijfsleven doorgaans op meer sympathie kan rekenen bij Republikeinen dan bij Democraten. De reden voor het grote rendementsverschil is dat Republikeinen vaak aan de macht zijn op de top van de markt. Zo was de republikein George Bush president van 2001 tot 2009. Hij begon zijn eerste termijn aan het begin van het leeglopen van de internetzeepbel en was klaar met zijn tweede termijn tijdens het dieptepunt van de grote financiële crisis. Barack Obama kon vervolgens profiteren van acht jaar van herstel.

De huidige situatie is uniek: er is een grote crisis, maar Amerikaanse aandelen zijn zelden of nooit duurder geweest dan nu. Dus wie de volgende Amerikaanse president ook wordt, de rendementen van Amerikaanse aandelen zullen de komende tien jaar vrijwel zeker lager zijn dan de afgelopen tien jaar.

Beweeglijkheid

Voor beleggers lijkt dit een ideaal moment om in te spelen op een grote beweging op de beurs. Dat is echter niet goed mogelijk, omdat de onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen al is ingeprijsd in de koersen. De volatiliteitsindex VIX staat momenteel op 26,9,  voor oktober op 31,9 en voor november op 30,0. Dit zijn standen die duiden op paniek. Ter vergelijking: in 2016, toen bijna niemand de overwinning van Donald Trump zag aankomen, schoot de VIX naar 23,1 nadat de uitslag bekend was geworden. De S&P500-future daalde met 5,0% en het slot lag die dag 1,2% hoger. Inspelen op volatiliteit kan alleen onder extreme omstandigheden tot winst leiden bij deze presidentsverkiezingen, maar speculeren op extreme gebeurtenissen kost op de beurs bijna altijd geld. Daarom doen wij dit niet.

Het is beter om een inschatting van de toekomstige beursbeweging te maken aan de hand van wie de verkiezing wint. Trump zou waarschijnlijk nieuwe belastingverlagingen doorvoeren voor beursgenoteerde bedrijven, die vervolgens meer geld zouden kunnen uitgeven aan het opkopen van eigen aandelen. Het goede beursjaar 2017 is een rechtstreeks gevolg van Trumps eerste pakket van belastingverlagingen. Daarnaast is de verwachting dat Trump grote investeringen gaat doen in de Amerikaanse infrastructuur en zijn protectionistische beleid zal voortzetten: America first! De Amerikaanse economie zou hierdoor oververhit kunnen raken, waardoor de Fed op de rem trapt en de rente verhoogt, wat nadelig zou zijn voor de aandelenkoersen. Eén van de twee doelen van de Fed is namelijk prijsstabiliteit. Een ander risico onder Trump is dat de relatie met China flink verslechtert.

Als Biden wint, zal hij de belastingverlagingen van 2017 waarschijnlijk geleidelijk terugdraaien. Daardoor zouden de beurskoersen waarschijnlijk minder stijgen (of meer dalen) dan onder Trump. Daar staat tegenover dat de Fed waarschijnlijk actiever zal zijn onder Biden dan onder Trump.

Al met al lijkt de keuze tussen Trump en Biden er een tussen de beste economie of de meeste activiteit van de Fed. Het eerste lijkt misschien een logische keuze, maar bedenk wel dat zonder de coronacrisis de beurskoersen in de VS waarschijnlijk niet zo hoog hebben gestaan als nu. Dat komt in de eerste plaats door de extreme stimulering van de Fed in reactie op de crisis.

Individuele aandelen

Het is nog niet zo eenvoudig te zeggen hoe je je beleggingsportefeuille moet inrichten als Trump dan wel Biden de verkiezingen wint. Ik hecht zelf weinig geloof aan de lijstjes van brokers met aandelen die het onder het presidentschap van één van de twee goed zouden doen. Ga maar na. Trump heeft niks met klimaatbeleid, en hij heeft zijn land zelfs teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Toch hebben ‘groene’ aandelen als Tesla en Nikola het tijdens zijn presidentschap geweldig gedaan. Dit in tegenstelling tot aandelen als Exxon Mobil en Bank of America, die de meeste mensen veel eerder met de conservatieve Trump dan de veel progressievere Biden zouden associëren.

Voor een goede inschatting van de situatie na de verkiezingen, kan je het beste te rade gaan bij mensen met een bewezen trackrecord. Ik ben uitgekomen bij Comgest, een van de succesvolste fondshuizen ter wereld. Aan de portfoliomanager van het Comgest Growth America Fund, Christophe Nagy, heb ik gevraagd hoe hij tegen de verkiezingen aankijkt. Nagy: ‘Een herverkiezing van Trump zou leiden tot minder economische restricties dan een presidentschap van Biden. Een tweede termijn voor Trump zou daarmee gunstig zijn voor cyclische sectoren, financiële instellingen en industriële bedrijven. Dat hoeft niet ten koste te gaan de techsector, maar die zal wel minder leidend zijn. Toch denken we niet dat technologiebedrijven het erg moeilijk gaan krijgen, ongeacht wie er wint. Bedrijven waarvan de waardering sterk is opgelopen zijn misschien wat gevoeliger, maar dat geldt veel minder voor bedrijven als Cisco, Analog en Oracle. De redenen voor het huidige succes van de techsector blijven intact. Geen van de twee kandidaten zal het mes willen zetten in de sector die nog voor autonome groei van de Amerikaanse economie zorgt. Verder zal winst van Biden vooral goed zijn voor Amerikanen met een laag inkomen. Vooral bedrijven die hier hun omzet vandaan halen kunnen daarvan profiteren, zolang ze maar niet teveel last krijgen van de stijging van het minimumloon in hun kostprijzen.’

Sommige succesvolle beleggers kijken niet eens naar macro-economie en politiek. Mijn collega Menno van Hoven, die de afgelopen negen jaar met de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen een rendement heeft behaald van 233,4%, is een stock picker. Hij kijkt alleen naar fundamenten van een bedrijf, naar de groeivooruitzichten en naar de bedrijfsspecifieke risico’s op zeer lange termijn. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn voor iemand met zijn beleggingsstijl dan ook niet zo relevant.

Lange termijn

Hoewel het dus goed is om je af te vragen hoe de beurzen het zouden doen bij winst van elk van de twee kandidaten, en welke sectoren het meest en het minst zouden profiteren van het daaruit voortvloeiende beleid, is het in de eerste plaats van belang om te kijken welke beleggingen de meeste kans hebben om goed te presteren ongeacht wie de verkiezingen wint. De verkiezing zal een aantal zaken immers niet gaan beïnvloeden. De belangrijkste langetermijntrends blijven hoe dan ook van kracht.

In de eerste plaats zijn dit de drie belangrijkste technologische trends, te beginnen met online beveiliging. De iShares Digital Security UCITS ETF (ISIN-code IE00BG0J4C88 en tickercode LOCK) speelt hierop in. Ten tweede is dit de cloud, de plek waar steeds meer gegevens online worden opgeslagen. De WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF (ISIN-code IE00BJGWQN72 en tickercode WCLD) heeft hier onze voorkeur. In de derde plaats zal kunstmatige intelligentie in belang toenemen. WisdomTree heeft een ETF gemaakt om de Artificial Intelligence Index te volgen (ISIN-code IE00BDVPNG13 en tickercode WTAI).

We kunnen er zeker van zijn dat bovenstaande trends ook de komende jaren van belang zullen zijn. Iets anders dat we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen zeggen is dat het begrotingstekort onder hetzij Trump, hetzij Biden tot een historisch hoogtepunt zal stijgen. De staatsschuld van de Verenigde Staten heeft dit jaar een nieuwe recordhoogte bereikt. Mijn basisscenario is dat de schulden sneller zullen blijven toenemen dan de economische groei. De enige manier waarop dit houdbaar blijft is het manipuleren van de rentetarieven. Dit is gunstig voor goud, en daarom tip ik de iShares Physical Gold (ISIN-code IE00B4ND3602 en tickercode EGLN).

Tot slot: het verleden heeft uitgewezen dat het Amerikaanse presidentschap niet uitmaakt voor het rendement van een langetermijnbelegging in wereldwijd aandelen. Dat bedraagt gemiddeld 7% per jaar en 100% in tien jaar. De iShares Core MSCI World UCITS ETF (ISIN-code IE00B4L5Y983 en tickercode IWDA) is een goede manier om hiervan te profiteren.

Conclusie

Hoe belangrijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook zijn en hoe sterk de markten ook op de uitslag kunnen reageren, voor beleggers loont een focus op de lange termijn altijd. De trends die het beleggingssucces over langere tijd bepalen, zijn door geen Amerikaanse president te stoppen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!