Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 5 aug 2020 11:49

JDE Peet’s | Corona versnelt gewenste ontwikkelingen

0 0 Leestijd ongeveer

De cijfers van het eerste halfjaar laten naast winstdaling ook goede ontwikkelingen zien.

Steeg over 2019 de omzet nog met 4%, in dit corona-halfjaar was dat -2,9%, naar €3,2 mrd, bij een autonome afname van 1,1%. Maar er was sprake van een duidelijke tweedeling. De omzet bij out-of-home daalde met 29,6%, bij een toename in heel 2019 van 0,6%. Bij het thuisgebruik steeg de omzet echter, met 8,3%, tegen 4,5% in heel 2019. Veel koffiegebruikers moesten door de lockdowns gedwongen thuiswerken en zij lieten het zich smaken; er werden meer duurdere koffies aangeschaft.

Die aanschaf gebeurde bovendien in toenemende mate via internetbestellingen. Daardoor versnelden twee door JDE Peet’s gewenste ontwikkelingen: hogere verkoop van premium en toename van e-commerce.  Vooral de eerste is gunstig voor de winstgevendheid, want de verkoop van duurdere koffiebonen en thee levert meer winst op.

JDE Peet's
JDE Peet’s is een fusiebedrijf van ondernemingen die koffie en thee maken en deels in eigen winkels verkopen. Bekende merken zijn Douwe Egberts, Jacobs, L’Or, Senseo en Peet’s. Het bedrijf is actief in ruim honderd landen, maar de grootste markten zijn toch de VS (13% van de omzet), Duitsland (12%), Frankrijk (12%) en Nederland (10%). Het bedrijf maakt koffie voor bedrijven, bars en restaurants (out-of-home), wat ongeveer 25% van de omzet beslaat. De rest is thuisgebruik. Koffie maakt 84% van de omzet uit, thee 4%, overige voeding, drank en diensten beslaan 12%. JDE Peet’s ging in mei jongstleden met een snelle emissie naar de beurs.

Advies JDE Peet’s

De productmix met duurdere bonen leverde een autonome toename van het aangepaste operationeel resultaat (ebit) van 10,5% op, naar €642 mln.  Dat leidde ondanks een hogere belastingdruk tot een nettowinststijging van 12%, tot €393 mln. de onderliggende winst per aandeel was €0,79. De gewone winst per aandeel kwam als gevolg van extra kostenposten uit op een veel lagere €0,44 (zie kader). Er is toch reden om mijn schattingen naar boven bij te stellen. Voor 2020 kom ik uit op een onderliggende winst per aandeel van €1,60 (van €1,30) en voor 2021 op €1,76 (van €1,43). De daaruit resulterende k/w van 24,6 leidt echter tot een ongewijzigd houdadvies.

Zoek de verschillen
Bedrijven hebben de gewoonte om sommige kosten die door hen als eenmalig worden gezien, niet op te nemen in hun cijfers. Dit levert ‘onderliggende’ cijfers op. Dat is voor de vergelijkbaarheid van de cijfers door de tijd heen duidelijker. JDE Peet’s had onder meer te maken met emissiekosten en kosten voor permanente winkelsluitingen en het gebruik van het ERP-programma. Het is echter nog maar de vraag of die laatste twee als eenmalig zijn te beschouwen of reguliere operationele kosten zijn. Hoe het ook zij, inclusief deze kosten daalde het operationeel resultaat van €470 mln in de eerste helft van 2019 naar €389 mln (zie de tabel). Ik hanteer bij mijn schattingen voor de vergelijkbaarheid met die van de bankanalisten toch maar kritisch het onderliggende winstbegrip.
Halfjaarcijfers incl. eenmalige kosten
In € mln 2020 2019
Omzet 3236 3332
Operationeel resultaat (ebit) 389 470
Nettowinst 179 250

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!