Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden

Experian | Goed voor de portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Na een sterk eerste kwartaal is de omzet van Experian in april iets teruggevallen door de corona-uitbraak. Op lange termijn heeft het bedrijf prima groeivooruitzichten.

Verzamelaar van kredietgegevens Experian is niet immuun voor de coronapandemie. De belangrijkste boodschap bij de publicatie van de jaarcijfers is echter dat de onderneming heel goed door deze lastige periode komt. In het eind maart afgesloten boekjaar 2020 steeg de omzet met 7% naar $5,2 mrd. Als valuta-effecten buiten beschouwing blijven, zou die groei bijna 10% zijn geweest. De onderneming plukte de vruchten van de introductie van nieuwe producten en vooral van expansie naar nieuwe afzetgebieden. In Latijns-Amerika bijvoorbeeld nam de omzet op de consumentenmarkt op vergelijkbare basis met 129% toe naar $40 mln. Dat was een belangrijke reden waarom die regio wereldwijd het hoogste organische groeitempo haalde in boekjaar 2020: 13%.

Tijdelijke krimp

In Latijns-Amerika sloeg een organische groei van 12% in het eerste kwartaal echter om in een daling van 5% in april. Op de Britse thuismarkt komt die krimp op 15% en in de regio Europa, Afrika en Azië zelfs op 22%. Dankzij stabiele inkomsten in Noord-Amerika – goed voor bijna twee derde van de concernomzet – bleef de omzetdaling op concernniveau beperkt tot 5% in april. Dankzij een sterke financiële positie, is een wat zwakker coronakwartaal geen reden voor onrust. De verhouding nettoschuldpositie/ebitda van 2,2 ligt goed binnen de eigen doelstelling (2 tot 2,5). Bovendien hoeft de onderneming de komende twaalf maanden geen rekening te houden met het herfinancieren van obligaties. Hoewel de inkoop van eigen aandelen tijdelijk is opgeschort, keert Experian gewoon een (interim)dividend uit van 32,5 dollarcent. Dat is een belangrijke reden waarom de beurskoers na de cijferpresentatie met ruim 7,5% opveerde.

Experian in portefeuille

De winst na belastingen viel in het vorige boekjaar met 3% terug naar $679 mln. Dat was volledig het gevolg van een iets hogere belastingdruk en hedgeverliezen op het afdekken van de Braziliaanse real. Dankzij de investeringen in onderzoek en ontwikkeling – 9% van de omzet – kan de groeimotor na de tijdelijke coronadip weer snel op gang komen. Voorlopig is er dan ook geen aanleiding om het koopadvies aan te passen. Experian houdt zijn plaats in de Offensieve portefeuille.

Jaarcijfers Experian20202019
Omzet$5.179 mln$4.855 mln
EBIT$1.387 mln$1.311 mln
Winst per aandeel$0,748$0,769

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!