Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Vier dividendtoppers die nooit teleurstellen

0 0 Leestijd ongeveer

Vanwege de coronacrisis regent het wereldwijd nog altijd dividendverlagingen, ook in de Verenigde Staten. We bekijken vier Amerikaanse dividendaandelen die de afgelopen weken juist een hoger dividend aankondigden.

Het jaar 2020 is vooralsnog een groot drama voor dividendbeleggers. De lange lijst van aandelen die hun eerdere dividendvoorstel neerwaarts bijstellen of zelfs helemaal intrekken, groeit helaas nog wekelijks, vooral in Europa. In veel gevallen is dat logisch, simpelweg omdat bepaalde sectoren compleet stilliggen in verband met Covid-19. Dat vliegtuigbouwers Airbus en Boeing, hotelketens Marriott International en Accor (beide ex-Dividendportefeuille) en retailers als Hennes & Mauritz en Inditex alsmede een lange lijst vastgoedaandelen – zeker die gericht op winkelcentra – het dividend schrappen, was natuurlijk te verwachten.

Ook de oliesector wordt indirect keihard geraakt door een combinatie van factoren die door de coronacrisis alleen maar zijn verergerd. De vraag is gekelderd nu de meeste mensen thuiswerken en vliegtuigen en auto’s stilstaan. Bij de huidige lage olieprijs is het simpelweg onmogelijk om genoeg cash te genereren om het dividend te kunnen betalen. De dividendverlaging van Shell lag voor hand en was uit pure noodzaak om te kunnen overleven. De Amerikaanse giganten Exxon en Chevron, Dividend Aristocrats die zeer trots zijn op hun lange historie van jaarlijkse dividendverhogingen, staan er beter voor en zullen voorlopig gewoon hun dividend handhaven. Ook als dat betekent dat de financiële positie hierdoor verslechtert. Als de olieprijs niet herstelt, zullen ook Chevron en Exxon het dividend op termijn moeten aanpassen.

Wat dit jaar eens te meer duidelijk wordt, is het grote verschil in dividendbeleid tussen Amerikaanse en Europese aandelen. In de VS zal het dividend uitsluitend worden verlaagd of geschrapt als het bedrijf geen andere keuze heeft, puur uit noodzaak om te overleven.

Tot dusver beperken de dividendverlagingen in de VS zich tot aandelen die rechtstreeks getroffen worden door Covid-19. In Europa ligt dat anders en zien we in nagenoeg alle sectoren dividendverlagingen. Helaas ook bij bedrijven die het dividend makkelijk kunnen blijven uitkeren, maar omwille van solidariteit besluiten het eerdere voorstel neerwaarts bij te stellen (zie ook kader). Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden spannen wat dat betreft de kroon, met een ware slachting onder aandelen die bekend stonden om hun progressieve dividend. In de Verenigde Staten is zoiets ondenkbaar.

Grote namen VS maken verwachting waar
Met uitzondering van aandelen als Walt Disney, Boeing en Marriott, die keihard worden geraakt door de coronacrisis, stellen de Amerikaanse zwaargewichten die niet bovengemiddeld hard door Covid-19 geraakt worden vooralsnog niet teleur qua dividend. Techgigant Apple verhoogde eind april het dividend alweer voor het achtste jaar op rij, met een 6,5% hogere uitkering van $0,82 per aandeel. Ook mede-Dow-aandelen Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Travelers en IBM kondigden in april gewoon een hoger dividend aan. Oliegigant Exxon peinst er niet over om zoals Shell te snijden in het dividend.

Betrouwbare dividendaandelen

Een handvol aandelen verhoogde het dividend gewoon de afgelopen weken, toen de paniek op de beurzen het grootst was. We bekijken vier minder bekende Amerikaanse dividendaandelen met sterke vooruitzichten en een dividend dat de afgelopen weken is verhoogd. Op verschillende fora en op social media werd met name enkele weken terug, toen de beurzen nog zwaar onder vuur lagen, elke dividendverhoging in de VS door beleggers met gejuich onthaald. Ook in het geval van de qua beurswaarde kleinste ondernemingen. De onderstaande bedrijven vallen met een beurswaarde van $5-40 mrd allemaal in de categorie mid- en largecaps.

Baxter International

Een wellicht minder bekend aandeel, ondanks een beurswaarde van $43 mrd, is de producent van medische apparatuur Baxter International. De historie van Baxter gaat terug tot 1931, toen Ralf Falk en Don Baxter de Don Baxter Intravenous Products Corporation oprichtten, de eerste commerciële fabrikant van geprepareerde IV-oplossingen. Vandaag de dag biedt Baxter een breed scala aan producten en oplossingen voor ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, huisartsen en nierpatiënten zelf thuis. Zo maakt Baxter onder meer dialysesystemen, steriele IV-oplossingen, infusiesystemen, anesthetica, medische voeding, biochirurgische producten alsmede apotheekautomatiseringsproducten- en software.

De Verenigde Staten zijn met 54% goed voor ruim de helft van de omzet van Baxter, gevolgd door bijna 27% voor de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika, en bijna 20% voor Azië. Baxter, dat vorig jaar een 2,1% hogere omzet van $11,4 mrd realiseerde, profiteert juist van de coronapandemie. De cijfers over het eerste kwartaal die Baxter op 30 april bekendmaakte waren beter dan verwacht. Zo was er eind maart in verband met Covid-19 een sterk aantrekkende vraag naar bepaalde producten. De operationele omzet steeg met 8%, met vooral sterke groei in de Verenigde Staten. Net als veel sectorgenoten (zie de Dividendportefeuille) noteert ook Baxter dichtbij een hoogste koers ooit, wat zich vertaalt in een geschatte k/w van 26 voor 2020. Met een verwachte omzetgroei van ten minste 5% voor de komende jaren is dat zeker niet overdreven.

Dan het dividend. Baxter verhoogde dat begin mei voor het vijfde jaar op rij met dubbele cijfers (+11% tot $0,245 per kwartaal). Ook de komende jaren reken ik op een sterke dividendgroei bij Baxter, dat de sterke cashflow daarnaast gebruikt voor buybacks (vorig jaar werd 4% van het aantal uitstaande aandelen ingekocht). Met een nagenoeg schuldvrije balans is het aandeel ook rond een all-time high koopwaardig voor de lange termijn.

American Water Works

Nog een minder bekend – maar zeker niet minder interessant –dividendaandeel dat nauwelijks hinder ondervindt van de coronacrisis, is waternutsbedrijf American Water Works (AWK). Het qua klanten breed gespreide bedrijf is met een beurswaarde van ruim $21 mrd een relatief grote speler en laat desondanks bovengemiddeld sterke groeicijfers zien, zowel qua resultaten als qua dividend. American Water Works ging pas in 2008 naar de beurs maar kent een geschiedenis die teruggaat tot 1886. AWK verzorgt zowel gereguleerde als niet gereguleerde water- en waterzuiveringsdiensten in de VS en Canada en levert daarbij ook waterdiensten aan militaire bases, de drank- en levensmiddelenindustrie en voor de winning van gas.

De jongste kwartaalcijfers van 6 mei waren sterk, met een winstgroei van 9,8% en een outlookverhoging voor heel 2020, waarvoor AWK nu een winst per aandeel van $3,85-3,95 (tegen eerder $3,79-3,89) verwacht. Voor de langere termijn rekent het bedrijf op een jaarlijkse winstgroei van 7-10%. Het dividend gaat dit jaar omhoog met 10%, net als in de voorgaande zes jaar en in lijn met de winstontwikkeling. AWK keert jaarlijks 50-60% van de winst uit aan dividend. Bij een koers van $116 is het rendement 1,9%. De k/w is met bijna 30 wat aan de hoge kant, maar AWK laat mooie groeicijfers zien in een weinig risicovolle markt waarin periodieke prijsverhogingen doorgevoerd kunnen worden. Het aandeel, dat in 2020 tot dusver 5% verloor, is koopwaardig voor de lange termijn.

Pool Corporation

Een van de minst bekende aandelen onder Nederlandse beleggers is ongetwijfeld Pool Corporation, dat al jarenlang prachtige groeicijfers laat zien die door beleggers werden beloond met een almaar stijgende beurskoers. Het bedrijf is als marktleider wereldwijd actief als distributeur van zwembaden en gerelateerde producten waaronder chemicaliën, pompen, filters en onderhoudsproducten, maar ook irrigatiesystemen, verlichting, buitenkeukens en watermanagementproducten. Daarbij worden zowel particuliere als professionele klanten bediend. Bijna 85% van de omzet van $3,2 mrd in 2019 (+6,7%) was afkomstig uit de VS.

In het eerste kwartaal groeide de omzet met 13% tot $677 mln maar ook Pool Corp wordt geraakt door de coronacrisis en verlaagde de outlook voor 2020. Het bedrijf rekent nu op een winst per aandeel van $5,45-6,05 tegen eerder $6,47-6,77. Analisten rekenen voor 2020 op een vlakke omzet voor Pool Corp, dat normaal gesproken jaarlijks zo’n 6-7% groeit. Net als Baxter en AWK heeft ook Pool Corp het dividend naast aandeleninkoop hoog in het vaandel staan. Ondanks de coronacrisis werd het dividend eind april voor het tiende jaar op rij verhoogd. Beleggers krijgen dit jaar bijna 6% meer, nadat Pool Corporation het dividend de afgelopen vijf jaar telkens al met minstens 18% had verhoogd. Het dividend­rendement oogt met 1% laag maar biedt de komende jaren nog veel ruimte voor groei, zeker als de coronapandemie weer uit beeld is. Het aandeel blijft koopwaardig op koerszwakte.

Factset Research

Een vierde aandeel dat al jarenlang zijn afspraken nakomt op het gebied van dividend is Factset Research Systems. Begin mei werd het dividend met 7% verhoogd tot $0,77 per kwartaal, goed voor alweer het 21ste opeenvolgende jaar dat de aanbieder van financiële informatie voor professionele beleggers het dividend verhoogde. Ook Factset, dat concurreert met onder meer het veel grotere (en duurdere) Bloomberg en Refinitiv (het voormalige Reuters), laat al jarenlang mooie groeicijfers zien en lijkt als een van de weinige bedrijven vooralsnog weinig last te hebben van de coronapandemie. De omzet over het fiscale tweede kwartaal groeide met 4,2% tot $369,8 mln.

Naast een groeiend aantal klanten worden de abonnementsprijzen jaarlijks verhoogd. Marktleider is Bloomberg met een aandeel van 33%, gevolgd door Refinitiv met 23%. Met een geschat marktaandeel van 4-5% is Factset één van de kleinste spelers. Daar waar een Bloombergabonnement (zoals Beleggers Belangen heeft) op jaarbasis minstens $20.000 kost, biedt Factset al een uitgeklede versie van zijn platform vanaf $2500 per jaar. Voor boekjaar 2020, dat loopt tot eind augustus, rekenen analisten op een bijna 4% hogere omzet van $1,49 mrd voor het bedrijf, dat tegen een geschatte k/w van 28 noteert. Ook hier geldt dat het dividend met 1,1% relatief laag is, maar wel ruimte biedt voor groei de komende jaren gezien de lage payout. Na het sterke koersherstel de laatste weken is ook Factset met name koopwaardig op koerszwakte, ofwel buy the dips.

Historie blijkt niets waard
Voor de fanatieke dividendbelegger, waartoe ik mijzelf uiteraard ook reken, is 2020 een uitermate pijnlijk jaar. Dat een dividend wordt geschrapt of verlaagd is geen probleem, zeker als het bedrijf daarmee een betere kans heeft om de crisis goed door te komen. Een andere categorie echter zijn de aandelen die het dividend helemaal niet hoeven te verlagen (ze hebben een ijzersterke balans en een dividend dat ook in crisistijd ruimschoots gedekt blijft door de vrije kasstroom), maar dat uit ‘solidariteit met alle betrokken partijen’ toch doen. Ook dat is iets waar ik in mee kan gaan, tenzij dat betekent dat er zo een einde komt aan een fantastische dividendhistorie. Dat Europa nauwelijks echte Dividend Aristocrats telt is zeker na 2020 geen verrassing, want dit jaar sneuvelt een groot deel van het relatief kleine aantal Europese aandelen die het dividend tien, twintig of meer dan dertig jaar op rij niet hadden verlaagd. Binnen de Dividendportefeuille is het voor mij onbegrijpelijk dat LVMH en SEB uit solidariteit een over vele tientallen jaren zorgvuldig opgebouwde dividendhistorie, in één klap om zeep helpen. Ook L’Oréal, dat het dividend ruim dertig jaar op rij elk jaar verhoogde, draaide vorige week het eerdere voorstel (+10%) terug en keert net als vorig jaar €3,85 uit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!