Beurzen vandaag: coronavirus raakt Apple
Ook verkoopt Apple op dit moment in China minder iPhones. Dit alles werkt negatief door op de chipsector en daarmee op de Nederlandse indices, waar chipmachinemakers sterk zijn vertegenwoordigd.
NEDERLAND
Vooral de midcap-index leed onder de waarschuwing van Apple. ASMI (-3,9%) en vooral het relatief kleine Besi (-4,6%) waren de grote dalers. Wij hebben voor beide aandelen een koopadvies staan. Bij ASML, als bijna-monopolist, viel de koersdaling met 2,2% lager uit.
De AEX-index daalde bij opening met 0,8% en de AMX-index met -1,4%. Flow Traders profiteerde van de koersdalingen: meer handel en grotere volatiliteit leiden bij het bedrijf tot hogere omzetten. Wij hebben een houdadvies op het aandeel staan. In de smallcap-index viel Kendrion op, met een koersdaling van 7%. Het bedrijf kwam met jaarcijfers die slechter waren dan verwacht, hoewel al eerder bekend was dat het vierde kwartaal zwaar zou worden. Het bedrijf meldde een hoger nettokwartaalverlies dan vorig jaar. Over heel 2019 werd wel winst geboekt, zij het een 43% minder dan een jaar eerder. Wij geven een houdadvies voor het industriebedrijf.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Flow Traders +1,2%
- Ahold Delhaize +0,7%
- Signify +0,5%
Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Besi -4,6%
- ASMI -3,9%
- AMG -3,1%
EUROPA
De Eurostoxx50-index daalde met 0,3% beperkt. De Italiaanse bank Intesa San Paolo was de grootste stijger. Beleggers reageerden daarmee op een ongevraagd bod van de bank op sectorgenoot Ubi Banca. Consolidatie in de Italiaanse banksector is bij de Italianen kennelijk een populair thema. Enel en Engie profiteren van de lage grondstofprijzen. Deutsche Börse was de grote daler. Het beursbedrijf wist met zijn jaarcijfers de verwachtingen niet te overtreffen.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Intesa Sanpaolo +2,9%
- Enel +1,6%
- Engie +0,8%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Deutsche Börse -2,2%
- ASML -2,2%
- Daimler -1,6%
VERENIGDE STATEN
De Amerikaanse beurzen waren gisteren gesloten vanwege de viering van de geboortedag van George Washington.
GRAFIEK VAN DE DAG
Door de verplichting van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, om staatsobligaties te kopen, blijft beleggen in Amerikaanse tienjaars staatsschuld populair. Daardoor komen deze kopers na een korte periode van rentestijging weer spoedig in de markt, wat dan opnieuw tot rentedaling leidt (zie grafiek). De coupons zijn ook nog hoog vergeleken met die van de Europese staatsobligaties.
Het is de vraag of dat lang zo blijft. Akira Takei van Asset Management Co verwacht zelfs een ontwikkeling naar 0%. Dat zou komen door demografische ontwikkelingen (verouderende bevolking en lagere geboortegraden) en vertragende economische groei en inflatie. De gedachte achter deze uitspraak van Takei is volgens mij dat de demografische ontwikkelingen leiden tot een nog groter aanbod van geld dat zijn weg naar obligaties zoekt. En lagere groei en inflatie verlagen de inflatiepremie in de rente die een gevolg is van het geldontwaardingsrisico. Of het zover komt dat de Amerikaanse tienjaarsrente op 0% uitkomt, weet ik niet. Wel is duidelijk dat er al tientallen jaren sprake is van een trend van rentedaling.
AGENDA
Bedrijfscijfers:
Kendrion, Intercontinental Hotels, Deutsche Börse en Wal-Mart met jaarcijfers
Macrocijfers:
Economisch sentiment eurozone, februari (verwacht: 22; vorig:25,6)