Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 18 feb 10:04

Linde is extreem solide

0 0 Leestijd ongeveer

Na iets beter dan verwachte jaarcijfers rekent Linde ook dit jaar op een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel. Het aandeel is duur maar van uitstekende kwaliteit.

Linde, ’s werelds grootste producent van industriële gassen, heeft een uitstekend jaar achter de rug. Gecorrigeerd voor valuta-effecten steeg de omzet met 4% tot $28,2 mrd. De operationele winst nam op deze basis met 14% toe tot $4,0 mrd. De winst per aandeel steeg, ook geholpen door de inkoop van bijna 2% van de eigen aandelen voor $2,6 mrd, zelfs met 23% tot $7,34. Dat was iets boven mijn taxatie van $7,30.

Belangrijke groei-indicator

Voor het lopende jaar verwacht het Amerikaans-Duitse concern een winst per aandeel van $8,00-8,25. Dat impliceert opnieuw een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel. Toch is dit een redelijk conservatieve en verstandige prognose. Voor producenten van industriële gassen is de groei van de industriële productie een belangrijke groei-indicator. Volgens topman Steve Angel daalt de industriële productie in Europa echter en is groei van de industriële productie in de VS ‘vrij zwak’. Linde voorziet dan ook nauwelijks volumegroei voor de bestaande portefeuille. Wel zullen nieuw afgesloten projecten dit jaar aan de winstgroei bijdragen.

Verder helpen kostenbesparingen, prijsverhogingen en verdere inkoop van eigen aandelen bij het bereiken van de groeidoelstelling voor de winst per aandeel. Dit zijn, in tegenstelling tot de groei van de industriële productie, factoren die Linde wel in eigen hand heeft. Het bedrijf heeft bovendien voldoende financiële flexibiliteit en is bereid die te gebruiken, onder meer voor de inkoop van eigen aandelen. De verhouding tussen netto-schuldpositie en ebitda (operationele winst voor afschrijvingen) bedraagt slechts 1,4. De balans van Linde biedt daarmee ruimte voor stijging van de schuld. Linde verwacht dat de schuldpositie dit jaar met minimaal $2 mrd zal toenemen.

Aandelen Linde het aanhouden waard

Ik denk dat Linde dit jaar zeker $8,10 per aandeel kan verdienen. Daarmee komt de koers-winstverhouding voor 2020 op bijna 28. Dat is wat fors voor een koopadvies, maar het extreem solide Linde is wel het aanhouden waard.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!