Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 15 jan 17:00

Hogere baten, dalende winst bij Goldman Sachs

0 0 Leestijd ongeveer

Goldman Sachs Sachs maakt indruk met een flinke batenstijging in het vierde kwartaal. Vreemd genoeg staat daar bij de zakenbank een stevige daling van de nettowinst tegenover.

Goldman Sachs (GS) heeft de baten in het vierde kwartaal met 23% opgevoerd naar €10,0 mrd. Dat was voornamelijk te danken aan een batengroei van 51% (naar $3,0 mrd) bij vermogensbeheer. De beheerinkomsten liepen met 6% op naar $666 mln, terwijl de waarde van aandelenbeleggingen dankzij het goede beursklimaat bijna verdubbelde naar $1,9 mrd. Ook bij Global Markets namen de baten flink toe: +33% naar $3,5 mrd. De bank deed met name goede zaken bij de handel in obligaties, valuta’s en grondstoffen. Het enige smetje was een kleine afname bij investment banking. De baten van $2,1 mrd lagen 6% lager dan een jaar eerder, wat vooral veroorzaakt werd door een afname van het aantal fusies en overnames. Hierdoor stonden de inkomsten uit advisering onder druk.

GOLDMAN SACHS IN CIJFERS
In $ kw4 2019 kw4 2018
Totaal baten 9,96 mrd 8,08 mrd
Provisie kredietverliezen 336 mln 222 mln
Nettowinst 1,92 mrd 2,54 mrd

Personeel profiteert mee

Onderaan de streep viel de nettowinst ondanks de stevige batengroei met 24% terug naar $1,9 mrd. De zakenbank heeft $336 mln toegevoegd aan de stroppenpot. Dat was ruim de helft meer dan een jaar eerder. Daarnaast schoten de personeelskosten omhoog (+64% naar $3,0 mrd), aangezien de bank veel handelaren laat meeprofiteren van de goede marktomstandigheden. Een andere vergelijkbare stijging tekende zich af bij de overige kosten: +64% naar €1,8 mrd. Die toename werd volgens Goldman Sachs voor een groot deel veroorzaakt door hogere juridische uitgaven.

Gunstig klimaat

De zakenbank kijkt met vertrouwen naar 2020, dankzij een versnellende economische groei de lage werkloosheid en het hoge consumentenvertrouwen. Het is bovendien een goed signaal dat de netto rentebaten in het vierde kwartaal met ruim 7% stegen naar $1,1 mrd. De zakenbank kan beter uit de voeten in het huidige renteklimaat dan traditionele banken. Beleggers moeten dan ook meer waarde hechten aan de stevige batengroei dan aan de winsttegenvaller. Die is voor een groot deel het gevolg van eenmalige factoren. Daar komt bij dat het aandeel met een verwachte k/w voor 2020 alleszins redelijk is gewaardeerd. Ondanks dat de beurskoers woensdagmiddag lager van start ging, is er dan ook geen aanleiding om het koopadvies aan te passen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!