Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 15 jan 17:00

Hogere baten, dalende winst bij Goldman Sachs

0 0 Leestijd ongeveer

Goldman Sachs Sachs maakt indruk met een flinke batenstijging in het vierde kwartaal. Vreemd genoeg staat daar bij de zakenbank een stevige daling van de nettowinst tegenover.

Goldman Sachs (GS) heeft de baten in het vierde kwartaal met 23% opgevoerd naar €10,0 mrd. Dat was voornamelijk te danken aan een batengroei van 51% (naar $3,0 mrd) bij vermogensbeheer. De beheerinkomsten liepen met 6% op naar $666 mln, terwijl de waarde van aandelenbeleggingen dankzij het goede beursklimaat bijna verdubbelde naar $1,9 mrd. Ook bij Global Markets namen de baten flink toe: +33% naar $3,5 mrd. De bank deed met name goede zaken bij de handel in obligaties, valuta’s en grondstoffen. Het enige smetje was een kleine afname bij investment banking. De baten van $2,1 mrd lagen 6% lager dan een jaar eerder, wat vooral veroorzaakt werd door een afname van het aantal fusies en overnames. Hierdoor stonden de inkomsten uit advisering onder druk.

GOLDMAN SACHS IN CIJFERS
In $kw4 2019kw4 2018
Totaal baten9,96 mrd8,08 mrd
Provisie kredietverliezen336 mln222 mln
Nettowinst1,92 mrd2,54 mrd

Personeel profiteert mee

Onderaan de streep viel de nettowinst ondanks de stevige batengroei met 24% terug naar $1,9 mrd. De zakenbank heeft $336 mln toegevoegd aan de stroppenpot. Dat was ruim de helft meer dan een jaar eerder. Daarnaast schoten de personeelskosten omhoog (+64% naar $3,0 mrd), aangezien de bank veel handelaren laat meeprofiteren van de goede marktomstandigheden. Een andere vergelijkbare stijging tekende zich af bij de overige kosten: +64% naar €1,8 mrd. Die toename werd volgens Goldman Sachs voor een groot deel veroorzaakt door hogere juridische uitgaven.

Gunstig klimaat

De zakenbank kijkt met vertrouwen naar 2020, dankzij een versnellende economische groei de lage werkloosheid en het hoge consumentenvertrouwen. Het is bovendien een goed signaal dat de netto rentebaten in het vierde kwartaal met ruim 7% stegen naar $1,1 mrd. De zakenbank kan beter uit de voeten in het huidige renteklimaat dan traditionele banken. Beleggers moeten dan ook meer waarde hechten aan de stevige batengroei dan aan de winsttegenvaller. Die is voor een groot deel het gevolg van eenmalige factoren. Daar komt bij dat het aandeel met een verwachte k/w voor 2020 alleszins redelijk is gewaardeerd. Ondanks dat de beurskoers woensdagmiddag lager van start ging, is er dan ook geen aanleiding om het koopadvies aan te passen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!