Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 11 jan 2020 11:00

Société Générale ziet groei in Japan

0 0 Leestijd ongeveer

Société Générale heeft veel vertrouwen in de Japanse economie en denkt dat de aandelenmarkt 10% kan stijgen.

Drie pijlers

Langzaam maar zeker verbeteren de economische vooruitzichten voor Japan, stelt Société Générale (SG). Volgens de Franse bank zal de Japanse economie dit jaar met 0,9% en komend jaar met 1,4% groeien. De consumentenbestedingen kunnen dit jaar met 0,7% stijgen, gevoed door een loongroei van zo’n 2%. De lonen stijgen door krapte op de arbeidsmarkt en die krapte zet bedrijven aan om meer te investeren. Hogere investeringsuitgaven zijn dan ook de tweede binnenlandse pijler onder de hogere groeiverwachtingen, meent de bank. De derde pijler is de Japanse overheid. Oorspronkelijk wilde Japan in 2020 een overschot op de rijksbegroting – exclusief rentelasten – in 2020 bereiken. Die doelstelling is verschoven naar 2025. Ook heeft de Japanse regering goedkeuring gegeven aan een stimuleringsmaatregelen ter waarde van ¥13,2 bln (€113 mrd) waarvan de positieve effecten in het tweede kwartaal voelbaar zullen zijn.

Inflatie

De combinatie van een krappe arbeidsmarkt, loongroei, stijgende investeringen en overheidsuitgaven leiden tot een geleidelijke stijging van de inflatie tot 1% eind dit jaar. Dat is echter geen reden voor de centrale bank – de Bank of Japan – om het stimulerend monetair beleid aan te passen. Dat zal pas gebeuren als de inflatie de 2% – een gezamenlijke doelstelling van centrale bank en overheid – heeft bereikt. Maar dat ziet SG niet eerder dan in 2022 gebeuren. Volgens SG is niet alleen de Japanse economie maar ook het bedrijfsleven – in de vorm van betere ‘corporate governance’ – door regering Abe hervormd. Een van de doelen van die hervorming is het terugdringen van de enorme spaaroverschotten van bedrijven.

Spaaroverschot

Die lage waardering is deels het gevolg van de enorme hoeveelheid cash op de balans van Japanse bedrijven. Die zijn de afgelopen zeven jaar tot zo’n ¥100 bln (€828 mrd) opgelopen. Zowel uitgedrukt als percentage van beurswaarde, activa als bbp liggen de spaartegoeden van Japanse ver boven die van Europese en Amerikaanse bedrijven. Dat is een van de redenen voor de lage waardering van de Japanse aandelenmarkt, meent de bank. SG ziet wel Japanse bedrijven hun cashoverschot steeds meer inzetten voor inkoop van eigen aandelen en investeringen. Dat helpt de aandelenmarkt, net als herstel van de winsten. Voor het boekjaar dat in maart eindigt gaat de bank nog uit van een winstdaling van 3% maar voor het nieuwe jaar voorziet SG een winststijging van 6,5% door een aantrekkende economie. SG heeft dan ook een koersdoel van 25500 voor Nikkei-index voor eind 2020. Dat biedt een opwaarts potentieel van ruim 8%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.