Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

UBS rekent op toenemende overheidsuitgaven

0 0 Leestijd ongeveer

UBS verwacht dat in 2020 een recessie uitblijft. Mocht deze zich echter ergens in de komende tien jaar aandienen, dan zullen centrale banken onvoldoende bewegingsruimte hebben om de beleidsrente te laten dalen en daarmee de groei en inflatie te stuwen. Die last komt op de schouders van overheden te liggen.

Regeringen krijgen in dat geval de keuze economische stagnatie te aanvaarden of de geldkraan open te draaien. UBS gaat er van uit dat politici de roep om de schatkistuitgaven te verhogen in dat geval niet zullen negeren – ook al omdat het lenen van kapitaal voor overheden door de lage rente goedkoop is, waardoor het aanjagen van de economie nauwelijks effect heeft op de netto schatkisttekorten.

Deze beleidsommekeer kan volgens UBS grote gevolgen hebben voor de kapitaalmarkten. De afgelopen jaren zijn beleggers gewend geraakt aan lage volatiliteit, de grote correlatiekloof tussen aandelen en obligaties en het klimaat van hogere rendementen op risicovolle activa. UBS verwacht dat bij toenemende overheidsuitgaven centrale banken eerst wachten op een hogere economische groei en inflatie voordat zij de rente verhogen. Een gevolg hiervan is dat de correlatie tussen Amerikaanse aandelen en obligaties weer toeneemt.

Economisch nationalisme

Daarnaast zal de opmars van economisch nationalisme een belangrijke stempel drukken op de inflatie. Het conflict tussen de VS en China gaat volgens UBS al lang niet meer alleen om handel, maar vooral om ideologie, technologische macht, strategische concurrentie en kapitaalstromen. De zakenbank verwacht dat het protectionisme niet snel verdwijnt en de tanende globalisering zal leiden tot hogere prijzen.

Verder kan nieuwe regelgeving of een verandering in het huidige belasting- en accountancyregime de bedrijfswinsten in de VS drukken. UBS denkt dat Europese, Chinese en Japanse aandelenmarkten die veel meer gericht zijn op waarde hiervan zullen profiteren.

UBS adviseert om in de komende tien jaar portefeuilles nog meer te spreiden. Denk aan onder meer staatsobligaties die zijn gekoppeld aan inflatie. Ook goud en vastgoed kunnen profiteren van een hogere inflatie. Verder ziet UBS kansen in infrastructuuractiva, die door hogere overheidsuitgaven wellicht stabiele en aantrekkelijke kasstromen bieden.

Tot slot denkt UBS dat het risico-gecorrigeerde rendement de komende jaren veel lager uitvalt in de meeste beleggingssegmenten. De analisten verwachten dat in deze volatieler en uitdagender markten een actieve benadering waarschijnlijk zal floreren en een buy-and-hold-strategie geen hoog rendement oplevert.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.