UBS rekent op toenemende overheidsuitgaven
Regeringen krijgen in dat geval de keuze economische stagnatie te aanvaarden of de geldkraan open te draaien. UBS gaat er van uit dat politici de roep om de schatkistuitgaven te verhogen in dat geval niet zullen negeren – ook al omdat het lenen van kapitaal voor overheden door de lage rente goedkoop is, waardoor het aanjagen van de economie nauwelijks effect heeft op de netto schatkisttekorten.
Deze beleidsommekeer kan volgens UBS grote gevolgen hebben voor de kapitaalmarkten. De afgelopen jaren zijn beleggers gewend geraakt aan lage volatiliteit, de grote correlatiekloof tussen aandelen en obligaties en het klimaat van hogere rendementen op risicovolle activa. UBS verwacht dat bij toenemende overheidsuitgaven centrale banken eerst wachten op een hogere economische groei en inflatie voordat zij de rente verhogen. Een gevolg hiervan is dat de correlatie tussen Amerikaanse aandelen en obligaties weer toeneemt.
Economisch nationalisme
Daarnaast zal de opmars van economisch nationalisme een belangrijke stempel drukken op de inflatie. Het conflict tussen de VS en China gaat volgens UBS al lang niet meer alleen om handel, maar vooral om ideologie, technologische macht, strategische concurrentie en kapitaalstromen. De zakenbank verwacht dat het protectionisme niet snel verdwijnt en de tanende globalisering zal leiden tot hogere prijzen.
Verder kan nieuwe regelgeving of een verandering in het huidige belasting- en accountancyregime de bedrijfswinsten in de VS drukken. UBS denkt dat Europese, Chinese en Japanse aandelenmarkten die veel meer gericht zijn op waarde hiervan zullen profiteren.
UBS adviseert om in de komende tien jaar portefeuilles nog meer te spreiden. Denk aan onder meer staatsobligaties die zijn gekoppeld aan inflatie. Ook goud en vastgoed kunnen profiteren van een hogere inflatie. Verder ziet UBS kansen in infrastructuuractiva, die door hogere overheidsuitgaven wellicht stabiele en aantrekkelijke kasstromen bieden.
Tot slot denkt UBS dat het risico-gecorrigeerde rendement de komende jaren veel lager uitvalt in de meeste beleggingssegmenten. De analisten verwachten dat in deze volatieler en uitdagender markten een actieve benadering waarschijnlijk zal floreren en een buy-and-hold-strategie geen hoog rendement oplevert.