Zelfs Thermo Fisher lijdt onder Trump
Thermo Fisher Scientific, doorgaans een van de stabielste aandelen uit de sector Life Sciences Tools en Services, is dit jaar dankzij het beleid van de regering Trump bruut afgewaardeerd.
BP, opgericht in 1909, is een Britse geïntegreerde olie- en gasmaatschappij, wat betekent dat het zowel aan de upstream- als de downstreamkant actief is. BP heeft activiteiten op zes continenten.
Het upstreamsegment (exploratie en productie) produceert, exclusief Rusland, ruwweg 2,1 miljoen vaten olie-equivalent per dag. De activiteiten omvatten olie- en gasexploratie, productie en ontwikkeling van olie- en gasvelden, midstream transport, opslag en verwerking en de verkoop en handel in LNG. BP is met zijn upstreamactiviteiten actief in 28 landen.
Het downstreamsegment omvat raffinage, fabricage, verkoop, transport en aanbod en handel in ruwe olie, petroleum en petrochemische producten aan groothandels en particulieren. Het segment is onder te verdelen in brandstoffen (raffinaderijen, marketing, handel en consumenten), smeermiddelen en petrochemische producten. BP is met zijn downstreamactiviteiten actief in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het fabriceert en verkoopt ook producten in Australië, Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika.
Na de Deepwater Horizon olieramp in 2010 moest BP voor $38 miljard activiteiten afstoten. De afname van de bewezen reserves met 20% sinds eind 2009 is hoofdzakelijk aan deze desinvesteringen te wijten. BP bezit ook zo’n 20% van Rosneft, het Russische staatsoliebedrijf. Via Rosneft is BP betrokken bij offshore-activiteiten in het noordpoolgebied.
Thermo Fisher Scientific, doorgaans een van de stabielste aandelen uit de sector Life Sciences Tools en Services, is dit jaar dankzij het beleid van de regering Trump bruut afgewaardeerd.
In tegenstelling tot de vorige jaren is de Belgische wereldspeler in live (sport)verslaggeving het jaar minder sterk begonnen. Vooral door uitstel van klantenleveringen. Dat zet het aandeel (tijdelijk) onder druk.
Het winstgroeipotentieel van Colruyt Group lijkt opgeborgen te zitten in een boodschappenbak van de warenhuisketen. Structurele winstgroei is bijna onmogelijk op een competitieve Belgische retailmarkt.