Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 7 nov 2019 11:00

Commentaar: deze koopkansen vind je in de AMX

0 0 Leestijd ongeveer

De kracht van de AMX wordt nog wel eens onderschat, vooral als AEX-bedrijven kwartaalcijfers presenteren en op Wall Street de records  worden aaneengeregen.

In dat geweld is bij de meeste beleggers onopgemerkt gebleven dat ook de Amsterdamse graadmeter van middelgrote bedrijven eind vorige maand weer een nieuwe hoogste stand ooit bereikte. De vorige piek, 860 punten op 22 januari 2018, werd op 21 oktober dit jaar met één punt doorbroken. Afgelopen maandag sloot de AMX al op 883 punten. De 900 punten lijkt dus binnen handbereik.

AMX Beresterk

Meer nog dan de AEX, beleeft de AMX een beresterk jaar. Het koersrendement van de AEX bedroeg tot en met maandag +20,0%. De AMX rendeerde over dezelfde periode +34,4%. Dat kan uiteraard alleen maar door de opgetelde ijzersterke koersresultaten van de 25 indexfondsen. Altice (+203,5%), ASMI (+175,4%), Besi (+80,9%) en Arcadis (+70,6%) zijn dit jaar de absolute toppers. En er zijn slechts vijf middelgrote fondsen met een negatief rendement in 2019. Daarvan is FlowTraders (-23,5%) de grootste verliezer.

Uit de extreme koersuitslagen valt duidelijk op te maken wat de kracht van de AMX is. AEX-zwaargewichten als Shell en Unilever laten zelden koersschommelingen binnen een jaar zien van enkele tientallen procenten. Daarentegen hebben de vijf zwaargewichten binnen de AMX van dit jaar allemaal een koerswinst tussen de 25 en 200% geboekt. Met meewind wint een zeilscheepje nu eenmaal meer aan snelheid dan een olietanker. Overigens geldt andersom ook dat kleinere fondsen bij tegenwind gevoeliger zijn dan blue chips.

Bij opgaande markten – zoals feitelijk al sinds begin dit jaar – komt de kracht van de AMX ten opzichte van de AEX en andere hoofdgraadmeters echter uitstekend tot zijn recht. U hebt daarvan al kunnen meeprofiteren. Want op drie van de vier genoemde toppers van dit jaar zijn wij al het gehele jaar positief (Altice is de uitzondering). Ook maken de goed renderende middelgrote fondsen Besi, SBM Offshore, Fagron en OCI al het gehele jaar deel uit van onze Nederlandse voorbeeldportefeuille.

5 koopkansen uit de AMX

Voor wie vanaf nu wil meeprofiteren, hebben wij met een beleggingshorizon van twaalf maanden over veel middelgrote fondsen nog steeds hoge verwachtingen. Buiten de reeds genoemde aandelen gaat het om Intertrust, Fugro, PostNL, Boskalis Westminster en AMG. Genoeg koopkansen dus met het oog op 2020.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ