Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 30 okt 2019 16:20

Resultaten Alphabet beter dan ze lijken

0 0 Leestijd ongeveer

Alphabet heeft een hogere omzet behaald, maar de winst viel door verschillende oorzaken tegen.

De omzet van Alphabet is met 20,0% gestegen. Daarmee is het bedrijf op weg om dit jaar een groei van ongeveer 19% te behalen. Dat is een bijzondere prestatie, vanwege het toch al hoge niveau van de omzet; $95,5 mrd in 2018. De winst viel wel 23,1% lager uit. Op het eerste gezicht is dat verontrustend. Maar als de oorzaken op een rij gezet worden, blijkt het wel mee te vallen.

Beleggingen

Om te beginnen heeft Google $105,1 mrd aan beleggingen op de balans staan. Deze beleggingen worden elk kwartaal naar marktwaarde gewaardeerd, en de winst of het verlies wordt op de kwartaalrekening meegenomen. Dit kwartaal was er een waardeverlies van $0,5 mrd, terwijl er een jaar geleden een winst van $1,5 mrd was. Dat verklaart al €2 mrd aan winstdaling. De waardeontwikkeling van beleggingen gaat met horten en stoten, en zegt niets over de gang van zaken bij het bedrijf zelf. Ook is er afgelopen kwartaal een betaling van ruim $0,5 mrd gedaan vanwege een belastingzaak in Frankrijk.

Operationeel

De operationele winst zag er dan ook beter uit, die steeg wel, met 6,4%. Dat is wel nog altijd minder dan de omzetgroei. Dat komt doordat Google hogere kosten heeft gemaakt voor een aantal zaken. Ten eerste investeert het bedrijf flink in de cloudtak. Alphabet wil snel marktaandeel op de cloud winnen. Daarvoor heeft het extra IT’ers en salesmanagers ingehuurd en geïnvesteerd in datacenters. Verder heeft de introductie van de nieuwe Pixel-smartphone geld gekost.

Advies Alphabet blijft op kopen

Vanwege de lagere winstgroei verlaag ik mijn wpa-taxatie naar $47 (van $50). Mijn taxatie voor komend jaar ($57) laat ik staan. De investeringen kunnen vruchten af gaan werpen, en bovendien zal er niet elk kwartaal extra geld nodig zijn voor groei. Met gebruik van deze laatste schatting is de k/w ongeveer 22. Dat is helemaal niet hoog, gegeven de groei. De balans is sterk en de cashflow hoog. Daarom blijft mijn advies voor het aandeel: kopen.

Kwartaalcijfers

In mrd $kw3kw2kw1
Omzet40,538,936,3
Nettowinst7,19,96,7
Wpa (in $)11,9110,7210,33

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!