Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Beurs en Economie Vincent Juvyns, 6 sep 2019 12:00

Technologiesector drager van structurele veranderingen economie

0 0 Leestijd ongeveer

Politieke onrust en rentebeleid van centrale banken leiden soms de aandacht af van belangrijke beleggingstrends voor de lange termijn. Een van de belangrijkste en meest kansrijke van die trends is de ontwikkeling van de technologiesector.

2019 is tot nu toe een uitstekend jaar gebleken voor de financiële markten. Want ondanks de terugkeer van de volatiliteit deze zomer, presteren de meeste beurzen goed. Toch heerst er geen feestvreugde. Veel beleggers hebben zich immers afzijdig gehouden van de aandelenmarkten uit angst voor geopolitieke spanningen en dalende economische groei. De waarderingen waren niet aantrekkelijk genoeg om deze risico’s te compenseren.

Structurele trends

Het huidige economische en politieke klimaat is niet erg gunstig voor beleggen in aandelen. Maar door deze cyclische moeilijkheden heen zijn er wel degelijk aantrekkelijke structurele trends op de aandelenmarkten. Die zien we nu met name in de technologiesector, die de afgelopen jaren veel veranderingen heeft ondergaan. Het gaat om een sector die de traditionele sectorale scheidslijnen overstijgt en van grote invloed is op uiteenlopende sectoren. Denk daarbij aan de mediasector, de transportsector, de financiële sector en de gezondheidszorgsector.

Deze ontwikkelingen waren aanleiding voor indexaanbieder MSCI om zijn sectorindeling uit te breiden met een nieuwe referentiesector: communicatiediensten. Deze sector bestaat uit bedrijven die actief zijn op het gebied van IT,  telecom en media. Onder de aandelen die naar deze nieuwe sector zijn overgeheveld, bevinden zich grote bedrijven als Facebook en Alphabet.

De herindeling van de indexaanbieders heeft ervoor gezorgd dat er nu vier verschillende sectoren of subsectoren zijn die beleggers in staat stellen om blootstelling op te bouwen aan de technologiesector: hardware, communicatiediensten, software/diensten en halfgeleiders. In de VS blijft de technologiesector ook na de herindeling de belangrijkste sector, met een weging van 21,9% in de S&P500-index. Dit maakt de S&P500 tot een van de meest aan technologiegerelateerde indices. In Europa heeft de technologiesector een weging van slechts 5,9% in de MCSI Europe.

Beleggen in de technologiesector

Wil je als belegger je belang in de technologiesector vergroten, dan moet je dus nog steeds je positie in de Amerikaanse markt uitbreiden, wat ons in de huidige context gerechtvaardigd lijkt. De koers-winstverhouding (k/w) van de S&P500 van 16,8 is wel beduidend hoger dan de 13,6 voor de MSCI Europe. Daar staat echter een hoger rendement op het eigen vermogen tegenover: 18% voor de S&P500 tegen 12% voor de MSCI Europe. Bovendien worden Amerikaanse technologieaandelen opmerkelijk genoeg tegen een lagere k/w (19,5) verhandeld dan hun Europese tegenhangers (21). Daarmee zijn ze niet alleen goedkoper, maar leveren ze ook nog meer winst op.

Ondanks de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de vertraging van de wereldwijde groei, lag de winstgroei van Amerikaanse technologieaandelen in het tweede kwartaal van 2019 in lijn met die van de S&P500 (+4,6%). Dat kwam met name dankzij de goede prestaties van communicatiedienstverleners en software-uitgevers. Deze veerkracht heeft een warm onthaal gekregen van beleggers. De sector heeft sinds het begin van het jaar weer ruimschoots beter gepresteerd dan de S&P500, iets dat steeds vaker voorkomt.

Dragers van structurele verandering

In een tijd  van politieke, economische en financiële onzekerheden is het noodzakelijk een heldere beleggingsstrategie voor de lange termijn te hebben, met daarin een belangrijke rol voor de technologiesector. Technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren immers bewezen de dragers te zijn van structurele veranderingen in onze economieën.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.