Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Goed voor het klimaat én de portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen zorgt voor nieuwe regels en initiatieven van overheden. Beleggers moeten daarom voorsorteren op de invloed van stijgende prijzen van CO2-emissies op hun portefeuille.

Door het toenemende bewijs van klimaatverandering en de economische en maatschappelijke gevolgen daarvan, versnellen beleidsmakers in veel landen hun overgang naar een CO2-arme of CO2-vrije economie. Zo hebben Europa, China en onlangs de VS aangekondigd in 2050 à 2060 CO2-neutraal te willen zijn. Dat vereist massale interventies in het functioneren van de wereldeconomie.

Beleggers moeten zich dan ook bewust zijn van de invloed van klimaatgerelateerde regelgevings- en beleidsinitiatieven op hun beleggingen. Dit bewustzijn moet verder gaan dan alleen het wegblijven uit de fossiele-energiesector. Acties om de klimaatverandering tegen te gaan krijgen een veel bredere impact op bedrijven in verschillende sectoren en landen. Denk aan de prijsvorming van CO2, een van de belangrijkste aandachtspunten voor beleidsmakers. De CO2-prijs moet uiteindelijk volledig de netto contante waarde weerspiegelen van de toekomstige klimaatschade en economische schade van de CO2-uitstoot. Om dat doel te bereiken, zal er meer gebruik worden gemaakt van initiatieven voor CO2-prijsvorming, zoals een emissiehandelssysteem (EHS) en CO2-belasting.

Gelijk speelveld

Op dit moment zijn deze verschillende initiatieven op nog geen 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen van toepassing. Bovendien ligt de prijs per ton CO2 over het algemeen veel lager dan de $50 tot $100 per ton CO2-uitstoot die volgens de High Level Commission on Carbon Pricing (HLCCP, die bestaat uit economen en uit  klimaat- en energiedeskundigen) in 2030 nodig is om de wereldwijde temperatuurstijging tot 2°C te beperken.

De ontwikkelingen zouden echter weleens spoedig in een stroomversnelling terecht kunnen komen. Zo heeft China dit jaar het grootste EHS ter wereld opgericht en wil de Europese Unie (EU), die tot nu toe het grootste EHS had, haar regeling verder ontwikkelen. De steun van de VS voor mondiale CO2-prijsinitiatieven blijft onzeker, maar de regering van Biden gaat mogelijk wel steun verlenen aan maatregelen als CO2-belasting op importgoederen. Dat kan leiden tot een gelijk speelveld voor koolstofprijzen wereldwijd. Door de snel veranderende overheidsmaatregelen doen beleggers er verstandig aan de CO2-intensiteit van hun beleggingsportefeuille in kaart te brengen. Een verhoging van de CO2-prijs zal immers de waarde van hun beleggingen onder druk zetten.

Rendement

Op landenniveau is het verstandig om verder te kijken dan het absolute niveau van de broeikasgasemissies om de onderliggende dynamiek te kunnen beoordelen. China is daar een goed voorbeeld van. Hoewel het land voor de grootste broeikasgasuitstoot ter wereld zorgt, heeft de Chinese regering het Klimaatverdrag van Parijs ondertekend. Ook wil China tegen 2060 CO2-neutraal zijn. Daarnaast, aldus weekblad The Economist, ‘produceren Chinese bedrijven 72% van alle zonnepanelen ter wereld, 69% van de lithium-ionbatterijen en 45% van de windturbines’. China biedt dus duidelijk kansen voor klimaatbewuste beleggers.

Deze beleggers moeten de CO2-intensiteit van hun portefeuilles actief beheren om de directe en indirecte gevolgen van deze overgang te beperken. Dat betekent meer doen dan simpelweg wegblijven uit landen en sectoren met een grote broeikasgasemissie. Door hun kapitaal te steken in bedrijven en landen die de oplossing van het klimaatprobleem aanjagen, hebben beleggers een unieke kans om bij te dragen aan echte veranderingen.

Het goede nieuws is dat rekening houden met het klimaat niet ten koste gaat van het rendement. Integendeel: sinds de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs in december 2015 presteert de MSCI World Climate Change Paris Aligned Index beter dan de MSCI World Index.


Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.

Uit de podcast voorkennis

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!