Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Beurs en Economie Vincent Juvyns, 5 jul 2019 15:00

Waarom de Chinese obligatiemarkt niet te negeren is

0 0 Leestijd ongeveer

De Chinese obligatiemarkt is na de Amerikaanse de grootste obligatiemarkt ter wereld. Westerse beleggers hadden lange tijd nauwelijks toegang tot deze markt, maar dat verandert snel. En terecht.

De schuldenlast van China is al meerdere jaren een belangrijk onderwerp in de financiële pers. De sterke groei ervan sinds 2009 baart veel waarnemers zorgen. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 heeft China verschillende maatregelen genomen om zijn economie te ondersteunen. Daardoor is de totale schuld van het land gestegen van 140% van het bbp in 2007 tot 250% nu.

Goede beoordelingen

Een dergelijk hoog schuldenniveau brengt uiteraard risico’s met zich mee. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de houdbaarheid van de Chinese schulden minder is dan die in ontwikkelde landen, waarvan de meeste een vergelijkbaar schuldenniveau hebben. Integendeel zelfs. In hoeverre een schuld houdbaar is, hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals de economische groei, de inflatie, de demografische ontwikkeling, de spaarquote van huishoudens en de buitenlandse schuld. Op al deze punten scoort China over het algemeen beter dan de meeste ontwikkelde landen. Het land blijft dan ook goede beoordelingen krijgen van ratingbureaus als S&P, dat de credit rating van China heeft verhoogd van BBB in 2000 naar A+ vandaag de dag.

Verder is het belangrijk om de schuldenlast van China niet te verwarren met zijn obligatiemarkt. China is een land waar de financieringsbehoefte van kredietnemers heel vaak wordt ingevuld door middel van bankleningen. Daardoor is de Chinese obligatiemarkt nog steeds relatief onderontwikkeld. Terwijl de schuld van het land schommelt rond de 250% van het bbp, ligt de beurskapitalisatie van de obligatiemarkt momenteel iets onder de 100% van het bbp, vergeleken met 130% in de VS. En de Chinese obligatiemarkt mag dan relatief onontwikkeld zijn, het is nu al de op één na grootste ter wereld, net na die van de VS.

De Chinese autoriteiten hebben bovendien een aantal maatregelen genomen om de toegang tot de obligatiemarkt te vergemakkelijken voor buitenlandse beleggers. De internationalisering van de yuan in 2015 was een belangrijke eerste stap; sinds dat jaar maakt de munt deel uit van het mandje valuta’s waarop de bijzondere trekkingsrechten van het IMF zijn gebaseerd. Het meest doorslaggevend waren echter de praktijkgerichte maatregelen, zoals de lancering van Bond Connect in juni 2017. Hiermee heeft China veel van de belemmeringen weggenomen die buitenlandse beleggers ervan weerhielden om de Chinese markt te betreden. Het is nu niet langer nodig om een rekening in China te openen om er te kunnen beleggen, en de quota’s en limieten voor het terughalen van kapitaal zijn afgeschaft.

Toegang Chinese obligatiemarkt

Het grootste succes van de Chinese autoriteiten is echter dat zij de aanbieders van obligatie-indices er dankzij de genomen stappen van hebben overtuigd om hun indices open te stellen voor Chinese obligaties. Bloomberg heeft aangekondigd Chinese obligaties vanaf april 2019 geleidelijk op te nemen in zijn kernindex Bloomberg/Barclays Global Aggregate. Andere indices zullen naar verwachting volgen, zoals de JPMorgan Emerging Market Bond Index Global Diversified en de FTSE World Government Bond Index. De opname van Chinese obligaties in deze indices zal waarschijnlijk een sterke steun zijn voor de Chinese obligatiemarkt, die daardoor $250-300 mrd aan kapitaalstromen zou kunnen aantrekken.

De conclusie is dat de Chinese obligatiemarkt te belangrijk is om te negeren, al was het maar vanwege zijn relatief robuuste fundamenten. Het huidige effectief rendement op tienjarige Chinese staatsobligaties bedraagt momenteel ‘slechts’ iets meer dan 3%. Maar de rendementsontwikkeling van deze obligaties zou steun moeten krijgen van buitenlandse kapitaalstromen naar China die worden gedreven door de zoektocht naar rendement.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!