Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Beurs en Economie Vincent Juvyns, 17 jan 2020 15:00

Hebben vastrentende waarden nog waarde?

0 0 Leestijd ongeveer

De vraag of de obligatiemarkten nog steeds potentieel hebben is niet nieuw, aangezien ze al meer dan 30 jaar bijna onafgebroken stijgen. Na hun uitzonderlijke prestaties in 2019 is dit echter meer dan ooit een actueel vraagstuk voor beleggers die op zoek zijn naar inkomen.

Beleggers die obligaties aanhouden om inkomen te genereren hadden het zwaar in 2019. Het volume aan obligaties met een negatief effectief rendement steeg namelijk van $8 bln in december 2018 tot meer dan $11 bln op dit moment.

Dit is in de eerste plaats een gevolg van de sterke economische vertraging die zich in 2019 wereldwijd voordeed als gevolg van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Die dwong de belangrijkste centrale banken in de wereld om hun beleidsrentes te verlagen en/of weer te beginnen met het opkopen van obligaties.

In de tweede plaats zochten beleggers vorig jaar, in de beangstigende context van geopolitieke instabiliteit, met name hun toevlucht in obligatiefondsen. In 2019 was dat de enige categorie beleggingsfondsen met positieve kapitaalinstroom. Door de grotere vraag naar obligaties daalde het effectief rendement op de obligatiemarkten.

Deze lage effectief rendementen zijn echter niet synoniem met slechte prestaties. Eind 2018 bedroeg het effectief rendement op tienjarige Amerikaanse en Europese staatsobligaties respectievelijk slechts 2,60% en 0,75%. Afgelopen jaar daalde dat toch al lage effectief rendement echter nog verder. Het rendement op Amerikaanse en Europese staatsobligaties bedroeg daardoor in 2019 respectievelijk 7,0% en 6,8%. Op de bedrijfsobligatiemarkt en de markt voor schuldpapier van opkomende markten lagen de rendementen zelfs tussen de 11 en 15%.

Tenzij we een grote recessie meemaken die de centrale banken zou dwingen om massaal in te grijpen, is het onwaarschijnlijk dat de obligatiemarkten dergelijke prestaties in 2020 zullen herhalen. De belangrijkste centrale banken hebben aangegeven een pauze in te willen lassen in hun beleid van monetaire versoepeling. Sommige centrale banken – zoals die van Zweden – hebben zelfs besloten om te stoppen met het experiment van negatieve rentetarieven.

Schokdemper

Wat moeten beleggers doen met hun obligatiebeleggingen in 2020 en daarna? In de eerste plaats moeten ze, wat staatsobligaties betreft, niet het kind met het badwater weggooien. Zelfs met negatieve rentes blijven die namelijk hun rol spelen als schokdemper in de portefeuille doordat hun correlatie met de aandelenmarkten negatief blijft. Het is dus noodzakelijk om staatsobligaties in portefeuille te houden. Daarbij is het wel van belang om te beseffen dat de ’verzekering’ die staatsobligaties bieden in het verleden gratis was, maar dat er tegenwoordig een negatieve rente voor betaald moet worden.

Ten tweede is het zaak dat beleggers de rentegevoeligheid – duration genoemd – van hun portefeuille verminderen. Het besluit van de Zweedse centrale bank om een einde te maken aan het experiment met negatieve rentes sterkt ons in onze opvatting dat rentetarieven niet voor altijd negatief zullen zijn – hoewel ze naar verwachting aanhoudend laag zullen blijven. Beleggers moeten er dus rekening mee houden dat rentetarieven de komende jaren langzaam normaliseren.

Tot slot mogen beleggers niet uit het oog verliezen dat het genereren van inkomen een van de belangrijkste kenmerken van de obligatiemarkten is. Hoewel dat inkomen te laag is geworden voor staatsobligaties van ontwikkelde landen, en zelfs voor veel segmenten van de bedrijfsobligatiemarkten, biedt schuldpapier van opkomende markten vaak nog wel een aantrekkelijk inkomen. Daarom verdient deze laatste beleggingscategorie de voorkeur in 2020 en de jaren daarna.

Al met al is er dus nog steeds potentieel te vinden in de obligatiemarkten. Wel is er een meer selectieve aanpak nodig om dat te benutten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!