Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 13 aug 2019 11:57

Tegenvaller TKH duidt niet op structureel probleem

0 0 Leestijd ongeveer

De resultaten van TKH vielen tegen, maar de tweede jaarhelft zou beter moeten worden. Ook wat betreft volgend jaar zijn er redenen voor optimisme.

Het zou een goed jaar moeten worden voor TKH. De omzet zou flink moeten stijgen, en de winst daardoor ook. In het eerste halfjaar is de omzet inderdaad gestegen, maar de groei bedroeg slechts 3,5%. De nettowinst is zelfs met 22,0% gezakt. Dat was een tegenvaller. De koers van het aandeel ging na de cijferpublicatie dan ook onderuit.

Magere groei

De omzet over de eerste zes maanden steeg van €728,0 mln een jaar geleden naar €753,2 mln nu. Een groot deel (3,2 procentpunten) van de 3,5% groei komt door acquisities. Voor de tweede helft van dit jaar rekent het bedrijf nog steeds op een sterke groei van de omzet. Het orderboek ondersteunt deze verwachting: Op 30 juni was dit met 13,0% gegroeid ten opzichte van eind vorig jaar.

Lagere winst

De nettowinst was onder verwachting: €42,8 mln, oftewel €1,02 per aandeel. Dat betekent een flinke daling ten opzichte van een jaar eerder. Er werden meer kosten gemaakt in verband met acquisities en uitbreiding van de productiecapaciteit. Ook waren er extra afschrijvingen als gevolg van nieuwe boekhoudregels. Voor heel 2019 rekent TKH op een nettowinst van €106 mln tot €112 mln. Dat komt neer op dezelfde winst als vorig jaar, toen er €110,3 mln verdiend werd.

Kabelproducent verkocht
TKH heeft in juli dit jaar zijn kabeltak ‘Industriële Connectivity’ verkocht. In de verslaggeving heeft TKH hier bij de omzet al rekening mee gehouden door de omzet van het verkochte onderdeel niet meer mee te tellen. Om de omzet te kunnen vergelijken met vorig jaar, wordt ook de omzet van vorig jaar getoond zonder het verkochte onderdeel. Ook de winst verandert natuurlijk door de verkoop. In de huidige vorm is deze €37,7 mln. Maar het verkochte onderdeel heeft in het eerste halfjaar nog wel €5,2 mln opgeleverd. Dat geld gaat naar TKH, dat toen nog eigenaar was, en dus is het eigenlijk van de aandeelhouders. Daarom ga ik uit van €42,8 mln nettowinst, inclusief de bijdrage van het verkochte onderdeel. Voor de toekomst moet natuurlijk zonder Industriële Connectivity gerekend worden.

Verbetering op komst

Door de lagere verwachting stel ik mijn winsttaxatie voor dit jaar bij van €2,90 naar €2,55 . Voor het komende jaar zijn er nog wel redenen om optimistisch te zijn. Zo zal de uitbreiding van het glasvezelnetwerk in Europa niet plotseling stilvallen. Bij de bandenfabricagesystemen geeft TKH aan dat een aantal projecten uitgesteld is van dit jaar naar volgend jaar. Slecht voor de huidige resultaten, goed voor die van volgend jaar. Ook de strategie van het bedrijf om zich op meer hoogwaardige technologie te richten is positief.

Advies TKH

Ik reken dus op meer winst volgend jaar, maar minder dan waar ik tot op heden van uitging. Ik verlaag de schatting voor 2020 dan ook van €3,10 naar €2,80. De toekomst kan van alles brengen, maar de huidige teleurstellende cijfers geven een indicatie dat teveel optimisme niet op zijn plaats is. De k/w op basis van de taxatie van volgend jaar is ongeveer 16. Daarmee is het aandeel niet goedkoop, maar ook niet overdreven duur. Het advies blijft daarom ‘houden’.

Cijfers TKH

In € mln2020 (t)2019 (t)201820172016
Omzet1800,01660,01630,81484,81338,5
Nettowinst117,6107,1108,787,587,3
Wpa (in €)2,802,552,582,052,04

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!