Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Actueel advies

Afstraffing Beter Bed biedt belegger koopkans

0 0 Leestijd ongeveer

De Duitse activiteiten zijn bedden- en matrassenverkoper Beter Bed een blok aan het been. Het bedrijf wil zich daarvan verlossen voordat het ten onder gaat. Een verstandig besluit.

De aandelenkoers van Beter Bed stond op €8,35 toen ik een verkoopadvies gaf. Na het laatste persbericht van het bedrijf bereikte de koers met €1,44 een dieptepunt. Beter Bed had de mogelijkheden van internet verkeerd ingeschat, wat tot een dure inhaalslag leidde. Berichten in Duitsland over ziekteverwekkende matrasmaterialen en het onderschatten van de populariteit van boxspring-matrassen zetten de resultaten verder onder druk.

Duitse dochter Matratzen Concord

De berichtgeving rond de activiteiten bij de Duitse dochter Matratzen Concord werd voor mijn gevoel almaar slechter. Reorganisaties, marketinginspanningen, extra afschrijvingen, aanpassingen van het winkelbestand en de vervanging van het Duitse management werden als maatregelen ingezet om het tij te keren. Die verliezen deden pijn omdat Matratzen Concord meer dan de helft van de totale omzet van Beter Bed beslaat. Tegelijkertijd werden de Spaanse activiteiten afgebouwd, en werd in de winstgevende landen (Nederland, België en Zweden) geïnvesteerd.

Liquiditeitstekort bij Beter Bed

Dit alles vergde veel van de financiële positie. Het dividend werd overgeslagen en met de banken werd afgesproken dat de criteria die als bankgarantie bij leningen waren afgesproken, tijdelijk ruimte zouden laten voor de extra reorganisatielasten. Afgelopen voorjaar bleek echter dat Beter Bed dit jaar de afspraken met de banken niet kan nakomen na het verstrijken van deze coulanceperiode. Het herstel bij Matratzen Concord zou langer gaan duren en duurder uitvallen. Beter Bed heeft daarom besloten zich geheel of gedeeltelijk terug te trekken uit de dochter. Het bedrijf liet voorts weten dat aan de banken extra onderpand is verstrekt.

Koers Beter Bed biedt belegger koopkans

De koersreactie na deze berichtgeving, op 25 juni jongstleden, was heftig. De koers daalde meteen van €3,93 naar €2,25. In de periode erna was er dagelijks veel handel in de aandelen, met koersdaling naar €1,44 tot gevolg. Bij de nieuwe lagere koersen, en gezien het radicalere karakter van de ‘opruiming’ in Duitsland, geef ik nu een koopadvies. Dat doe ik zonder nu al de schattingen aan te passen. Wel verwacht ik dat de belegger op termijn koerswinst gaat boeken met Beter Bed.

Bankconvenanten probleem voor Beter Bed
Bij bankleningen door bedrijven worden vaak criteria vastgesteld waaraan moet worden voldaan om recht te houden op de lening (bankconvenanten). Een veel gebruikt criterium is schuld gedeeld door operationeel resultaat. Het operationeel resultaat bestaat uit de omzet minus de kosten die gemaakt zijn voor productie van die omzet en minus reguliere kosten als personeels- en marketingkosten. Bij Beter Bed werden in het convenant tijdelijk de reorganisatiekosten niet meegeteld, waardoor het operationeel resultaat hoger uitviel en de nettoschuld gedeeld door het operationeel resultaat dus lager lag. Die tijdelijke afspraak vervalt binnenkort, waardoor Beter Bed het convenant dreigt te schenden. Vandaar de maatregel in Duitsland, die operationele verliezen moet dempen en mogelijk nog wat geld opbrengt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!