Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Advies van de dag Hildo Laman, 28 mei 2019 12:00

Koersval van Nederlandse aandelen in de chipsector: hoe ernstig is het?

0 0 Leestijd ongeveer

De laatste weken kenden een koersval van Nederlandse aandelen in de chipsector, als gevolg van het oplaaiende handelsconflict tussen China en de VS. Wat betekent deze ontwikkeling op langere termijn?

ASMI, ASML en Besi

De drie grote Nederlandse aandelen in de chipsector, ASML, ASMI en Besi zijn de laatste weken behoorlijk weggezakt. De belangrijkste reden is Huawei. Dit Chinese bedrijf is op een zwarte lijst geplaatst in de VS waardoor Amerikaanse bedrijven toestemming aan de overheid moeten vragen om producten aan Huawei te mogen leveren. Omdat Huawei een grote klant is van veel chipproducenten, zijn veel aandelen in de sector flink onderuit gegaan.

Handelsoorlog

De vraag is hoe hoog China en de VS hun handelsconflict zullen laten oplopen. Eind 2018 leek het er sterk op dat de fors gedaalde beurskoersen een reden waren om de spierballentaal aan beide kanten sterk te beperken. Na het koersherstel op de beurzen lijkt vooral de Amerikaanse president Trump de aanval weer te hebben ingezet. Als eventuele flinke koersdalingen dit jaar weer reden zijn voor toenadering, zou het 2018-scenario herhaald kunnen worden. Houden beide partijen echter vast aan hun onvermurwbare positie, dan kan het een stuk minder goed aflopen.

Scenario’s

Wat betekent dit nu voor chipmachinefabrikanten ASMI, ASML en Besi? Op de lange termijn blijf ik positief over de toekomst van de chipmarkt, en daarmee ook van deze drie machinemakers. In een optimistisch scenario is er een flinke koerswinst mogelijk met deze aandelen. In dit scenario komen de VS en China de komende maanden tot een akkoord of werken naar een akkoord toe. Dit is in het belang van beide landen, dus het zou een logisch resultaat zijn. Het zou duidelijkheid bieden aan bedrijven, die daardoor weer meer zouden durven investeren.

Sudderen

In een matig of neutraal scenario blijft de handelsoorlog doorsudderen zonder dat er een concrete oplossing in zicht komt. Dit zou betekenen dat chipmakers wat minder happig zullen zijn om nieuwe investeringen te doen. Dat zou dus geen goed nieuws zijn voor ASMI, ASML en Besi, maar het zou ook weer niet zo zijn dat de chipmarkt zou stilvallen. Ook zou er in China juist extra geïnvesteerd kunnen worden in een eigen chipindustrie, wat voor de machineleveranciers een compenserende werking zou hebben. Voor de drie genoemde aandelen zou dit scenario waarschijnlijk licht negatief uitpakken. Met de recente koersdalingen is al deels vooruitgelopen op een minder gunstig scenario.


In het meest negatieve scenario escaleert de handelsoorlog en worden er steeds meer handelsbelemmeringen opgeworpen. Dit zou de wereld onvoorspelbaar maken, waardoor de meeste internationale bedrijven, ook in de chipsector, erg terughoudend zouden worden met investeringen. De drie Nederlandse bedrijven in de sector zouden daar dus ook last van hebben. Maar het zou zelfs in dit scenario niet zo zijn dat de chipverkoop instort. Bedrijven en consumenten zullen een kapotte smartphone of laptop gewoon blijven vervangen. Het zijn immers voor veel mensen geen luxe apparaten meer, maar technologie die nodig is in het dagelijks leven. Maar voor de drie Nederlandse chipaandelen is dit scenario natuurlijk wel negatief.

Overlevers

Er zijn gegronde redenen voor zorg, maar de drie genoemde bedrijven hebben de internetbubbel en de financiële crises ook prima doorstaan. Sterker nog: kort na de financiële crisis, in 2010, boekten deze bedrijven al weer omzetrecords (zie tabel). Er zal altijd een markt zijn voor de meest geavanceerde technologieën en producten. Daarom blijf ik optimistisch over de chipsector op de lange termijn, en handhaaf ik mijn koopadviezen.

Snel herstel omzet
In € mln200820092010
ASMI747,4590,71222,9
ASML2953,71596,14507,9
Besi149,4147,9351,1

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!