Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Advies van de dag Hildo Laman, 17 apr 2019 12:00

Snelgroeiende maker van bijzondere chips

0 0 Leestijd ongeveer

Het Amerikaanse Xilinx ontwerpt een flexibele chip die gebruikers zelf kunnen (her)programmeren. Met alle aantrekkelijke toepassingen van dien. De onderneming groeit snel, tegen de tendens van de sector in.

Xilinx ontwikkelt ‘Field Programmable Gate Arrays’ (FPGA). Dat is een soort chip die gebruikers zelf kunnen (her)programmeren. Het is in feite een flexibele chip, waarbij de klant de werking van de chip kan bepalen. Een voorbeeld van wanneer een FPGA handig kan zijn, is als er een algoritme is dat het beste functioneert op een chip met specifieke eigenschappen. De FPGA kan aangepast worden op de werking van zo’n algoritme, terwijl een ‘gewone’ chip dat niet kan.

De laatste tijd is de omzet van Xilinx hard gestegen. In het laatste kwartaal van 2018 (het derde kwartaal van het gebroken boekjaar) bedroeg de omzet $800 mln, 33,7% hoger dan een jaar eerder. In het lopende kwartaal verwacht het bedrijf een omzet van $825 mln. Dat zou een plus van 22,6% zijn vergeleken met vorig jaar. Dat is weliswaar een lager groeipercentage dan vorig kwartaal, maar vergeleken met de hele sector een bijzonder goed resultaat. Xilinx profiteert onder meer van de groei van kunstmatige intelligentie en de opbouw van het 5G netwerk.

Financieel sterk

De financiële positie van Xilinx is prima, het bedrijf heeft een flinke hoeveelheid cash op de balans. Er is $1,7 mrd meer cash dan schuld. Het grootste risico is de opgelopen koers. Daardoor is de k/w riant geworden. Op basis van een wpa-taxatie van $3,60 voor boekjaar 2019 (geëindigd 31 maart) is de k/w 37,2. De verwachting is dat de wpa in het nieuwe boekjaar een stuk hoger zal uitkomen. Dan zal de k/w dus lager uitvallen. Voor groei wordt flink betaald, en Xilinx is geen uitzondering. Het is een bijzonder goed teken dat in een markt waarin veel bedrijven amper groeien of zelfs krimpen, Xilinx gewoon doorgroeit. Daarom vind ik een koopadvies ondanks de hoge waardering op zijn plaats. Houd bij opname in de portefeuille wel rekening met het hogere risico van Xilinx door de hoge waardering. De vierde kwartaalcijfers zullen 24 april gepresenteerd worden.

FondscodeXLNX
BeursNasdaq
Hoogste koers 12 mnd$135,38
Laagste koers 12 mnd$62,54
Beurswaarde (mrd $)33,9
Koers/winstverhouding37,2
Dividendrendement1,1
Omzet 2019t (mln $)3.050,0
Nettowinst 2019t  (mln $)884,0

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!