Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Analisten Stephen Hendriks, 24 mrt 09:00

HSBC blijft geloven in de momentumstrategie, maar weet niet precies waarom

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De strategie om beleggingen te kopen die zijn gestegen is bepaald niet nieuw maar werkt nog steeds, stelt HSBC.

Momentum is een van de meest opmerkelijke en belangrijke fenomenen op de financiële markten, vindt HSBC. De definitie ervan is simpel. Alle beleggingen die over een bepaalde periode – liefst vijftig dagen tot hooguit een jaar – zijn gestegen en vervolgens verder stijgen, hebben ‘momentum’. Net als beleggingen die dalen om vervolgens nog verder te dalen.

Het bijzondere aan de momentum-strategie is dat deze al meer dan tweehonderd jaar werkt en dan ook nog eens voor verschillende beleggingscategorieën. Volgens HSBC wordt het gedrag van beleggers in meerdere onderzoeken aangevoerd als verklaring voor het aanhoudende succes van de momentum-strategie. Zo zouden beleggers meer waarde hechten aan nieuws dat hun bestaande opinie bevestigt en zouden zij te sterk reageren op goed nieuws. HSBC twijfelt aan die verklaring. Momentum werkt immers al 215 jaar en in die tijd is het gedrag van beleggers – bijvoorbeeld door de invloed van algoritmes – toch wel veranderd.

Succesvol

Een andere verklaring is dat momentum-beleggers extra risico lopen en daarvoor gecompenseerd moeten worden met een hoger rendement. Ook die verklaring houdt volgens HSBC geen stand. Momentum-beleggingen presteren namelijk soms zelfs beter dan de beurs als geheel tijdens zware koersdalingen.

Misschien is het gebrek aan een allesomvattende verklaring wel de reden dat de momentum-strategie nog steeds succesvol is. Op dit moment laten Amerikaanse aandelen, Amerikaanse highyieldleningen en olie het sterkste positieve momentum zien. Japanse aandelen, aandelen uit opkomende landen en Italiaanse staatsobligaties hebben daarentegen een zwak momentum, waarschuwt HSBC.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!