Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Actueel Karel Mercx, 21 mrt 10:37

Beurzen Vandaag: Fed laat Nederlandse financials dalen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De Fed maakte gisteren bekend de rente onveranderd te laten. Voorzitter Jerome Powell meldde dat de centrale bank voorzichtiger wordt. De geplande renteverhogingen voor 2019 zijn allemaal geschrapt en het afbouwen van de balans wordt gestaakt.

Analisten reageerden met verbazing. Op een paar maanden na heeft de Amerikaanse economie de langste periode van economische expansie achter de rug, bijna tien jaar, sinds het in 1785 werd begonnen met het bijhouden van deze statistiek. Dit is dan ook de tijd van het afbouwen van de steunmaatregelen, niet van het verlengen ervan. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde sterk, van 2,6 naar 2,5%, en trok overal op de wereld de bankaandelen naar beneden.

NEDERLAND

De euro steeg met 1,5 cent naar $1,145 na bekendmaking van het rentebesluit. Nederlandse aandelen openden opvallend vlak na het bekendmaking dat de Fed de markt meer gaat ondersteunen dan verwacht. Vroeger steeg de AEX altijd sterk als er nieuwe maatregelen bekend werden gemaakt.

De AEX stond een half uur na opening 0,28% hoger, waarmee de jaarwinst uitkwam op 12,5%. De AMX steeg 0,21% waarmee de jaarwinst uitkwam op 17,7%.

De Duitse tienjaarsrente daalde tot 0,04%. Hoe lager de rente, hoe meer moeite financials hebben om geld te verdienen. De aandelen van financiële bedrijven behoren daarom vandaag tot de grootste dalers.

Besi en ASML behoren tot de grootste stijgers omdat gisterenavond het Amerikaanse chipbedrijf Micron nabeurs beleggers verraste met de opmerking dat de bodem voor de chipsector als geheel bereikt is.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30:

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30:

EUROPA

Net als in Nederland, staat ook in Europa elk bankaandeel vandaag in de min.  De hoofd-bankenindex verliest 1,5%. De Eurostoxx50 opent 26 basispunten lager dan het slot van gisteren, waarmee de jaarwinst uitkomt op 12,1%. Essilor klaagde over de waardedaling van verschillende valuta’s, zoals de Braziliaanse real en de Australische dollar. Het luxeconcern verloor 5,1%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30:

 • ASML +1,7%
 • ENI +0,9%
 • LVMH +0,8%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30:

 • Essilor -5,1%.
 • Santander -1,6%
 • CRH -1,5%

VERENIGDE STATEN

Ook in de Verenigde Staten behoorde de aandelen van financials tot de grootste dalers. De Dow Jones verloor 55 basispunten. De jaarwinst is 10,4%.

Grootste stijger Dow Jones:

 • Home Depot +1,1%
 • MCDonalds +1,0%
 • Apple +0,9%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Goldman Sachs -3,4%
 • UnitedHealth -2,6%
 • JPMorgan -2,2%

AGENDA

GRAFIEK VAN DE DAG

In de grafiek van de dag staat de totale waarde in Amerikaanse dollars van alle 43.000 bedrijven die wereldwijd een beursnotering hebben. Het verlies van het vierde kwartaal is bijna weer goed gemaakt. De huidige waarde is $79 bln.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!