Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
image description
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Aandeel SBMO 10-jaarsgrafiekSinds de beursintroductie in 1965 is het aandeel SBM Offshore uitgegroeid tot marktleider op het gebied van drijvende toepassingen voor de offshore olie- en gasindustrie. Lees hier meer over het laatste nieuws, risico’s en adviezen van onze experts.

 

SBM (van: Single Buoy Moorings) is in 2003 ontstaan toen voorloper IHC Caland begon met het afstoten van zijn scheepsbouwactiviteiten. In 2005 was dat proces voltooid en werd de naam veranderd in SBM Offshore.

Het aandeel SBM Offshore

Sinds 11 oktober 1965 staat het aandeel SBM Offshore genoteerd aan de effectenbeurs van Amsterdam, oorspronkelijk onder de naam IHC Holland en later als IHC Caland. Momenteel zijn de aandelen opgenomen in de AMX-index van Euronext Amsterdam.

Hoewel het hoofdkantoor van SBM Offshore in Amsterdam (Schiphol) zetelt, heeft het bedrijf kantoren op alle continenten. Brazilië, met Petrobras als belangrijkste klant, is goed voor 50% van de omzet. Ook Angola en Guyana vormen belangrijke afzetmarkten, vooral dankzij de activiteiten van ExxonMobil aldaar.

Grote Nichespeler

De belangrijkste activiteiten van SBM Offshore omvatten ontwerp, levering, installatie en onderhoud van Floating Production, Storage and Offloading (FPSO)-systemen: drijvende platforms voor de productie, opslag en overslag van olie en gas. Dankzij jarenlang opgebouwde specialistische kennis en ervaring heeft de oliedienstverlener zich als een grote speler in een nichemarkt gepositioneerd.

Bedrijsmodel en concurrentie van SBM Offshore

SBM Offshore is opgesplitst in twee grote divisies: Lease & Operate, waar FPSO’s in eigendom en onder beheer van SBM Offshore worden verhuurd aan klanten, en de Turnkey-divisie, die FPSO’s ‘kant en klaar’ verkoopt.

De voornaamste concurrenten zijn onder meer het Japanse Modec en het Noorse BW Offshore. Zij zijn op basis van marktkapitalisatie allebei wel een stuk kleiner dan SBM Offshore.

Dividend

Aandeelhouders van SBM Offshore ontvangen eens per jaar dividend. Hoewel de afgelopen paar jaar een dividendrendement van rond de 5% werd gehaald, werd door roerige tijden daarvóór ook een aantal jaren op rij niets uitgekeerd. Door het ontbreken van een jarenlang stabiel dividend-trackrecord is het aandeel vanuit dividendoogpunt dan ook niet enorm betrouwbaar.

De  kansen voor aandeel SBM Offshore

SBM Offshore heeft met de introductie van het Fast4Ward-concept goed ingespeeld op de behoefte van klanten aan zo laag mogelijke break-evens. Dankzij het gebruik van gestandaardiseerde processen wordt de levertijd van FPSO’s namelijk tot wel 12 maanden verkort. Dat leidt in termen van netto contante waarde op zijn beurt weer tot forse besparingen voor de klant. Met dit revolutionaire programma heeft SBM Offshore zijn positie als marktleider dan ook fors versterkt.

Bovendien zal door demografische ontwikkelingen de vraag naar energie de komende decennia alleen maar toenemen, waardoor er voldoende groeimogelijkheden zijn voor zowel conventionele als niet-coventionele (lees: ‘schonere’) activiteiten.

Dat SBM Offshore de komende jaren ook zijn positie wil versterken op de markt voor gas en hernieuwbare energiebronnen (het bedrijf ernaar streeft om daar tegen 2030 een kwart van de omzet uit te generen), maakt het aandeel SBM Offshore dus ook interessant voor beleggers in energie die niet alleen streven naar vermogensgroei, maar ook een groenere toekomst voor ogen hebben.

De risico's voor beleggers van SBM

Doordat de activiteiten van SBM Offshore zich (nog) vooral richten op de cyclische olie- en gasindustrie, is het aandeel SBM Offshore bovengemiddeld gevoelig voor het sentiment in die sector. Hoewel dat niet helemaal terecht is, vooral vanwege het langetermijnkarakter van de contracten, moeten beleggers er dus wel rekening mee houden dat in tijden van dalende olieprijzen het aandeel vaak niet optimaal presteert.

Daarnaast is de technologische voorsprong die SBM Offshore met het Fast4Ward-programma heeft gerealiseerd, bepaald niet tot in lengte van jaren gegarandeerd. Als concurrenten ook met vooruitstrevende concepten op de markt komen, kan het bedrijf marktaandeel verliezen. De komende jaren lijkt daar echter nog geen sprake van.

Advies voor SBM Offshore

Dit aandeel kopen, verkopen of houden? Met Beleggers Belangen is het meest uitgebreide advies binnen handbereik. Lees het advies van Jeroen Boogaard hier: SBM Offshore - oplslaggigant deelt uit

Artikelen