Redactietips Johan Brinkman | Moeizaam derde kwartaal
In een toch aanhoudend positief aandelenklimaat bleven mijn tips ook in het derde kwartaal bepaald moeizaam renderen.
De geschiedenis van ASR gaat terug tot 1720 met de oprichting van de N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam.
De verzekeringsgroep ASR is in 1997 ontstaan na de overname van de verzekeraars Europeesche Verzekeringen en De Amersfoortse door het destijds beursgenoteerde Stad Rotterdam.
In 2000 deed Fortis een bod van €4,1 mrd op ASR. In 2003 werden de verzekeraars AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend samengevoegd tot één nieuwe verzekeraar: Fortis ASR.
Het Fortis-onderdeel Fortis Verzekering Nederland bestond vanaf dat moment uit Fortis ASR, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Falcon (waaronder ook Interlloyd en VSB-leven vielen). Tijdens de kredietcrisis kwam Fortis in de zomer en herfst van 2008 in grote problemen, wat er op 3 oktober 2008 toe leidde dat de Nederlandse onderdelen van Fortis werden genationaliseerd. Enkele weken later, op 21 novembe, werd de nieuwe naam van Fortis Verzekering Nederland: ASR Nederland. Fortis ASR is verder gegaan onder de naam ASR Verzekeringen. Op 25 januari 2013 is de naam gewijzigd in ASR. Sinds 10 juni 2016 is ASR beursgenoteerd; de introductiekoers was €19,50.
In een toch aanhoudend positief aandelenklimaat bleven mijn tips ook in het derde kwartaal bepaald moeizaam renderen.
De Nederlandse verzekeraars en een aantal fraaie dividendgroeiers die eerder werden getipt in Beleggers Belangen verhoogden recent het dividend weer.
De halfjaarcijfers van ASR wijzen erop dat de aankoop van Aegon Nederland zich uitbetaalt. Een groeiende kapitaalaanwas maakt het mogelijk om het dividend verder op te schroeven. Het helpt dat de teruggelopen kapitaalbuffer de komende tijd herstelt.