Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Karel Mercx, 19 apr 15:19

Netflix | Fantastisch bedrijf, geen fantastisch aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Een fantastisch bedrijf betekent niet per se dat ook het aandeel fantastisch is. Voor beleggers is het te hopen dat de streamer zich snel uit die spagaat kan bevrijden.

Netflix draait als een trein. De afgelopen twaalf maanden steeg het aantal abonnees met 16%, waardoor de teller nu op 270 miljoen staat. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg die groei 12,8%, daarvoor 10,8% en nog weer een kwartaal eerder 8,0%.

De kosten voor het aansluiten van een nieuwe abonnee zijn verwaarloosbaar waardoor de operationele marge steeds verder toeneemt, naar nu 28,1%. De combinatie van meer abonnees en hogere marges leidde onder de streep tot een fors hogere nettowinst van $2,3 mrd, versus $1,3 mrd in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Indicatoren

De vrije kasstroom is nu zo hoog dat Netflix met ingang van 2025 geen abonnee-aantallen meer bekend zal maken. De abonneegroei is nuttig om te vermelden in de beginfase om daarmee aan te tonen dat het businessmodel werkt, maar dat heeft zich inmiddels bewezen. Netflix biedt ook steeds meer verschillende abonnementen aan. Zo zijn er varianten met of zonder advertenties, waarbij de respectievelijke prijzen ook nog eens in veel landen verschillen.

De abonnee-aantallen zijn geen wezenlijke indicator meer. Het bedrijf pakt voortaan liever uit met bijvoorbeeld de zogeheten engagement-cijfers, die aangeven dat in het eerste kwartaal van 2024 heel veel mensen hebben gekeken naar Avatar: The Last Airbender (63,8 miljoen views) of naar Griselda (66,4 miljoen). Een andere relevante parameter is dat het bedrijf in acht van de eerste elf weken van dit jaar de meest bekeken film had terwijl dat voor series zelfs negen van de elf weken is. Dit toont dat Netflix het beste aanbod heeft van alle streamers en alle tv-zenders.

Advies aandeel Netflix op ‘verkopen’

Op 21 juni 2023 noteerde Netflix een verhouding tussen koers en omzet van 4,5. Ik heb toen het advies van ‘kopen’ teruggebracht naar ‘houden’. Toen op 29 januari bleek dat dit verhoudingsgetal was opgelopen naar 7,7 heb ik verder verlaagd, naar ‘verkopen’.

Dat advies handhaaf ik, want de koers-omzetverhouding is nog steeds 7,7 terwijl het koersrendement over de afgelopen twee jaar met 170% veel te hoog is. Netflix is een fantastisch bedrijf en ik wacht met spanning af totdat het ook weer een fantastisch aandeel wordt.

In $ mrd kw1 2023 kw1 2024
Omzet 8,2 9,4
Winst per aandeel (in $) 2,88 5,05
Bedrijfswaarde 163 275

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ