Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 17 mrt 2019 13:00

Rendementen ijkpersonen lopen op

0 0 Leestijd ongeveer

De portefeuille van Erik Offensief bereikte met een rendement van 11,8% een nieuw all time high in februari. De maand werd afgesloten met een winst van 1,1%, waardoor het rendement over 2019 uitkwam op 7,3%.

Sinds de start van de portefeuille voegt Erik Offensief gemiddeld 4,7% per jaar aan zijn vermogen toe. Hiermee zit hij vlak onder zijn doel van 5,0% per jaar. De drijvende kracht van het rendement zit in de iShares Emerging Markets dividend ETF. Deze ETF heeft een weging van 25% in de portefeuille en is sinds de start opgelopen met 23,5%.

De portefeuille van Erik Defensief heeft sinds de start in oktober 2016 een rendement behaald van 6,1%. Dit is ongeveer de helft van dat van zijn alter ego Erik Offensief. Dit rendementsverschil zit hem erin dat Erik Defensief geen aandelen heeft in de opkomende markten. Omdat hij koste wat kost zijn vermogen in stand wil houden en aandelen uit de opkomende markten hard kunnen dalen, is er geen plek voor in zijn portefeuille. Met een gemiddeld jaarrendement van 2,5% haalt hij wel een hoger rendement dan met sparen of veilige obligaties mogelijk is.

Floris heeft zijn geld niet op stel en sprong nodig en kan daarom van alle ijkpersonen het meeste risico nemen in de portefeuille. In februari was de beloning voor dit risico 3,1%, waardoor de jaarwinst over 2019 in de dubbele cijfers is beland. Het totaalrendement is 16,5%, hetzelfde percentage als op 10 mei 2017. Floris heeft de afgelopen 22 maanden per saldo dus geen rendement gemaakt, maar dit is voor hem geen probleem. Hij weet dat hij van alle ijkpersonen de grootste maximale drawdown heeft en zijn beloning voor het niet verkopen in paniek zal ervoor zorgen dat hij van iedereen op de lange termijn het hoogste rendement zal behalen.

Sinds 2016 doet de portefeuille van Maarten precies wat die moet doen. Er zitten geen obligaties in de portefeuille zoals dat bij beide Erik’s wel het geval is. Dit betekent dat Maarten in een opgaande fase voor aandelen zoals februari (+2,4%) meer rendement boekt dan Erik (1,0% & 1,1%), maar minder dan Floris (3,1%) of Roos (3,4%) omdat er minder risicovolle aandelen bij zitten. Een van de opvallendste posities van Maarten is de belegging in fysiek goud. Halverwege 2018 stond deze positie ruim 10% in de min. Aan het eind van februari was het verlies teruggelopen tot 2,2%.

De portefeuille van Roos is nog steeds de enige die niet klopt. Ze verslaat Floris op alle fronten: een beter rendement over februari, over 2019 en sinds de start. Nog opvallender: als de koersen dalen dan daalt de portefeuille van Roos ook nog eens minder hard dan die van Floris. De oorzaak is de ETF in Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook, Apple, Google en Netflix. Dit technologiemandje is sinds de start van de Academy opgelopen met 51,4%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!