Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Overig Karel Mercx, 17 feb 14:00

Beleggers Belangen Academy: alle ijkpersonen kunnen weer rustig slapen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

De zorgeloze jonge ingenieur Floris lag er wat minder van wakker dan de wat tobberig ingestelde gepensioneerde ondernemer Erik, maar het was in december voor alle ijkpersonen een beroerde maand op de beurs. En zoals het vaak gaat: een topmaand volgde in januari. 

Erik (offensief)

Toen Erik enige tijd geleden voor €900.000 zijn handelsfirma verkocht, besloot hij daarvan €800.000 offensief te beleggen. Hij wil op die manier een jaarlijks inkomen genereren van €40.000 (5% van €800.000) bovenop zijn AOW. Dat is ruim voldoende om zijn huidige levensstandaard te behouden. Erik houdt van zekerheid, daarom wil hij geen geld aan zijn vermogen onttrekken om zijn gewenste inkomen te bereiken. Centrale banken hebben het onmogelijk gemaakt om op risicoloze wijze 5% te behalen. Erik besloot daarom risico te nemen om toch op 5% uit te komen. In december sloeg echter grote twijfel bij hem toe. Met een verlies van 2,6% in één maand kwam het rendement over 2018 uit op een verlies van 2,7%. Erik moest veel moeite doen om zijn grootste angstbeeld te onderdrukken: dat zijn geld op is voordat hij is overleden. Hij heeft geleerd dat risico nemen niet automatisch betekent dat hij zijn doelen haalt. In januari kwam het meer dan goed. Erik offensief behaalde met 6,7% het beste maandrendement sinds hij zijn portefeuille begon. Het rendement sinds de start bereikte met 11,4%, een nieuw record en zijn gemiddelde jaarrendement steeg naar 4,7%.

Erik (defensief)

De moeilijkste ijkpersoon is ‘Erik Defensief’. Het belangrijkste voor hem is dat hij zijn vermogen in stand houdt. Zijn wens om 5% per jaar rendement te behalen is daaraan ondergeschikt. Geld op de bank zetten schiet totaal niet op. De spaarrente is ruim lager dan de inflatie en als hij alles op een spaarrekening zet, weet hij zeker dat zijn geld op zal zijn voordat hij dood is. Erik Defensief vraagt zich af waar die goede oude tijd gebleven is dat Nederlandse staatsobligaties 4 á 5% per jaar opleverden. Zoveel geld in aandelen steken als Erik Offensief is geen optie, want wanneer er ooit weer eens een wereldwijde recessie voorbij komt, dan gaat zijn portefeuille verder de min in dan dat hij mentaal aankan. Erik Defensief heeft vooral obligaties in Verenigde Staten, Europa en de opkomende markten. Het is voor Erik Defensief zwaar om te zien dat zijn portefeuille in 2018 meer onderuit ging dan die van Erik Offensief. Hij realiseert zich echter wel dat hij er juist beter uit was gekomen als de crisis had doorgezet. Erik Defensief had net als zijn offensieve alter ego wel het beste maandrendement in januari: 4,0%. Het gemiddelde jaarrendement kwam uit op 2,1%.

Floris

Floris maakt zich niet zoveel zorgen. De afgestudeerd werktuigbouwkundige was bij de start van de Beleggers Belangen Academy 27 jaar. Toen had hij zijn studieschuld met hulp van zijn ouders al afgelost. Met zijn baan bij een ingenieursbureau, haalt hij nu ongeveer €33.000 per jaar binnen. Zijn woonlasten zijn nog steeds laag en dus heeft hij de bereidheid en de financiële ruimte om zeker 10% van zijn netto inkomen te beleggen. Dat komt neer op zo’n €200 per maand, maar dat bedrag stijgt wanneer hij meer gaat verdienen. Financiële onafhankelijkheid op de lange termijn is zijn doel. Floris is bereid risicovol te beleggen, omdat hij op korte termijn zijn vermogen niet hoeft aan te spreken en zonder belemmerende factoren het hoogst mogelijke rendement op de lange termijn kan nastreven. Dit doet hij slechts met twee aandelen-ETF’s. Eind vorig jaar bereikte Floris zijn grootse drawdown: 15,7%. Dit soort grote koersdalingen hoort er nu eenmaal bij als je kiest voor beleggen met risico. In de regel worden beleggers op lange termijn voor dit risico gecompenseerd in de vorm van een hoger totaal rendement. Ook voor Floris gebeurde dit al in januari, toen met 7,2% het hoogste maandrendement op de borden kwam van alle ijkpersonen sinds de start. Zijn gemiddelde jaarrendement liep daarmee afgelopen maand op van 2,0% naar 5,7% per jaar.

Maarten

Maarten, die redacteur is bij een uitgeverij heeft een solide financiële positie, maar hij heeft één zorg: zijn pensioen. Twee jaar geleden liet het pensioenfonds van de uitgeversbranche de indexatie van de pensioenen los. Dat wil zeggen dat die niet meer met de inflatie meestijgen. Zonder indexatie wordt de koopkracht van Maartens pensioen serieus aangetast. Maarten zag in de voorgaande twee jaar de prijzen al flink stijgen, hoe moet dat wanneer die prijsstijgingen niet stoppen? Hij vreest daarnaast dat als de situatie van zijn pensioenfonds niet verbetert, kortingen op de pensioenuitkeringen ook niet zijn uitgesloten. Met die gedachte in zijn achterhoofd besloot Maarten actie te ondernemen en rendement te gaan zoeken op de financiële markten. Zijn situatie toen: hij is getrouwd, heeft twee studerende uitwonende kinderen, zijn inkomen bedraagt ruim €50.000 per jaar en nadat hij en zijn vrouw kleiner zijn gaan wonen, hielden ze aan de verkoop van hun vorige woning €115.000 over. Net als alle andere ijkpersoon had Maarten in januari de beste maand sinds de start van de Beleggers Belangen Academy, met +5,2%. Zijn gemiddelde jaarrendement liep daarmee afgelopen maand op van 1,2 naar 3,8%. Maarten keek er met bewondering naar. Het is bijzonder dat in dezelfde maand obligaties, aandelen en goud allemaal omhoog gaan. Van de regel die hij ooit leerde dat sommige assets tegenovergesteld horen te bewegen, was niets te merken.

Roos

Roos heeft als voornaamste financiële doel om haar dochter te laten studeren. Die zal naar verwachting over tien jaar met haar studie gaan beginnen. Roos is weliswaar niet van plan alle kosten voor haar dochter op zich te nemen, maar ze wil haar wel financieel kunnen ondersteunen. Daarvoor wil ze over tien jaar een bedrag van zeker €25.000 aan vermogen hebben. Parallel hieraan loopt nog een tweede doelstelling: financieel onafhankelijk zijn. Voor Roos betekent dit dat zij haar baan aan de universiteit kan opgeven en kan leven van haar beleggingsportefeuille. Voor het behalen van haar tweede doelstelling wil ze de tijd nemen: 20 tot 25 jaar. Roos heeft geen startkapitaal, maar ze kan zeker €300 per maand opzijzetten. Met een totaalrendement van 14,9% heeft Roos het beste rendement van alle ijkpersonen. Ze wordt beloond voor haar geloof in Amerikaanse technologiebedrijven. Roos is ervan overtuigd dat die harder zullen groeien dan andere bedrijven op de wereld. Met een rendement van 40,8% heeft zij ook de ETF met het hoogste rendement in bezit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!