Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 16 nov 2018 11:00

IJkpersoon Floris voelt de risico’s

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

Youngster Floris deinst niet terug voor wat risico. Die strategie heeft de afgelopen twee jaar prima uitgepakt voor hem, maar soms zit het ook wel eens tegen. Dat was in oktober het geval.

Floris heeft een eenvoudige portefeuille waarin op dit moment slechts twee ETF’s zitten. Die hebben op korte termijn een hoog risico, maar op lange termijn zullen ze een hoog rendement opleveren. Dit hoge risico liet zich in oktober zien. De ‘maximal drawdown’ – de grootste daling vanaf een hoogste koers – nam toe tot 12,7% en met 5,7% leed de portefeuille het grootste maandverlies tot nu toe. Deze koersdaling heeft ervoor gezorgd dat het totaalrendement is teruggevallen tot 10,46%. Hiermee kan Floris niet langer bogen op de best presterende portefeuille maar is dat Roos geworden (12,4%).

IJkpersoon Floris (28)
Floris heeft ogenschijnlijk de minst gecompliceerde financiële situatie. Hij was bij de start van de Beleggers Belangen Academy 27 jaar en is afgestudeerd als werktuigbouwkundige. Door de financiële steun van zijn ouders is Floris niet opgezadeld met een studieschuld. Inmiddels werkt hij bij een ingenieursbureau, waar hij ongeveer €33.000 per jaar verdient. Zijn woonlasten zijn nog steeds laag. Hij heeft de wil en de financiële ruimte om zeker 10% van zijn netto-inkomen te beleggen. Dat komt neer op zo’n €200 per maand, maar dat bedrag zal stijgen wanneer hij meer gaat verdienen. Financiële onafhankelijkheid op de lange termijn is zijn doel. Floris is bereid risicovol te beleggen, omdat hij op korte termijn zijn vermogen niet hoeft aan te spreken en zonder belemmerende factoren het hoogst mogelijke rendement op de lange termijn kan nastreven. Van grote koersdalingen ligt Floris dan ook niet wakker. Met welke assetallocatie kan Floris zijn doel van financiële onafhankelijkheid het dichtstbij brengen? Moet hij bij het begin van zijn beleggerscarrière veel risico nemen en zich niet druk maken om grote, tussentijdse, koersdalingen? Dat is inderdaad het geval. Door zijn lange beleggingshorizon kan Floris zich een aanpak veroorloven waarbij het behalen van het hoogst mogelijke rendement een hoofdrol speelt en risico van wat minder groot belang is. Risico is immers een factor waarvoor beleggers doorgaans worden gecompenseerd in de vorm van een hoger rendement. Voor een jong persoon als Floris, wiens beleggingsdoelen ver in de toekomst liggen, zijn zware koersdalingen veel minder problematisch dan voor beleggers op leeftijd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!