Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 12 mrt 15:00

Column: hulp ECB heeft ook schaduwzijde

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Vorige week maakte de ECB, iets eerder dan gedacht, nieuwe stimuleringsmaatregelen bekend. Erg enthousiast reageerden de Europese aandelenmarkten daar niet op. Vooral de koersval van de bankaandelen was opvallend.

Dat de banken ook de komende twee jaar nog toegang hebben tot de kredietfaciliteiten van de ECB lijkt immers alleen maar gunstig. En ook een aanhoudend lage rente heeft positieve kanten voor banken. Een lagere rente leidt tot koerswinsten op obligaties. Bovendien houdt de lage beleidsrente van de ECB ook de rentelasten voor de klanten van banken – bedrijven én particulieren – laag. Daardoor kunnen de bankklanten makkelijker aan hun betalingsverplichtingen voldoen en blijft het aantal wanbetalers beperkt.

Lage rente

Er is echter een schaduwzijde aan het beleid van de ECB: de negatieve officiële rentevoet. Het bedrijfsmodel van de banken is daar namelijk helemaal niet voor gemaakt, stelt vermogensbeheerder Amundi terecht. Volgens Amundi houden banken ongeveer €1,8 bln aan overtollige reserves bij de ECB aan tegen een rente van -0,4%. Dat kost de banken jaarlijks €7 mrd. Het is een kostenpost die zij niet of nauwelijks aan hun klanten kunnen doorberekenen.

Een hogere rente zou banken dus helpen. Justin Bisseker, bankanalist bij vermogensbeheerder Schroders, maakte vorig jaar in een interview met Beleggers Belangen een eenvoudige rekensom. Een stijging van de rente met een procentpunt leidt tot mogelijk 16-17% hogere winsten voor de banksector, aldus Bisseker. De lage rente maakt het lastig voor Europese banken om hun kapitaalkosten terug te verdienen. En dat terwijl de kredietcyclus nu nog gunstig is. Morgan Stanley berekende dat een kleine stijging van de kredietverliezen voor de Europese banken tot een 11% lagere winst per aandeel leidt.

Slechter dan VS

De Europese banksector lijdt ook tien jaar na het dieptepunt van de financiële crisis nog onder een structureel lage winstgevendheid. Dat is op de beurs terug te zien. Sinds maart 2009 bedraagt het totaalrendement op de pan-Europese Stoxx Europe 600 Bank Index bijna 121%. Het rendement op de Amerikaanse KBW Bank Index ligt over diezelfde periode echter op bijna 580% (in euro’s gemeten). Dat verschil zegt veel over de aanpak van de bankencrisis in Europa en de VS, waar Europa zich bepaald niet van zijn beste kant heeft laten zien.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!