Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 25 feb 12:24

Megapremie bij overname KASBank

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Het Franse Crédit Agricole heeft een bod uitgebracht van €188 mln op KASBank. Daarmee ligt het overnamebedrag per aandeel ruim dubbel zo hoog als de slotkoers van vrijdag.

KASBank heeft overeenstemming bereikt met Crédit Agricole-dochter Caceis over een overname. Het Franse bedrijf betaalt €12,75 per aandeel. Dat is een premie van maar liefst 110% ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. De zeer hoge premie kan niet los gezien worden van een forse koersdaling in de laatste maanden van 2018. Tussen september en de jaarwisseling ging het aandeel met bijna 40% onderuit toen bleek dat de baten sneller daalden dan verwacht.

Cijfers vallen niet mee

Uit de jaarcijfers die KASBank maandag ook meteen naar buiten bracht, komt naar voren dat de baten van €100,1 mln 4% onder het niveau van 2017 lagen. De terugval was behalve aan margedruk ook te wijten aan het vertrek van enkele grote klanten. De afgelopen jaren leek het erop dat de onderneming het effect van de batendaling kon opvangen met kostenbesparingen. Als gevolg van extra investeringen in de ontwikkeling van nieuwe diensten, schoten de kosten vorig jaar juist met 7% omhoog naar €90,3 mln. Onderaan de streep daalde de winst met 45% naar €8,3 mln. De jaarcijfers onderstrepen dat de transformatie veel tijd kost, terwijl KASBank in de huidige omvang schaalgrootte mist op de custody-markt. Een overname door een grotere speler is een prima antwoord op de twee grote uitdagingen waar het concern mee worstelt.

Vooral oog voor neerwaarts risico

Beide bedrijven streven ernaar om de transactie in het derde kwartaal af te ronden. Het bestuur van KASBank heeft zich al achter het bod geschaard, maar de combinatie moet nog groen licht krijgen van Nederlandse en Europese toezichthouders. De beurskoers schoot vanochtend met 105% omhoog naar €12,42. Daarmee noteert het aandeel minder dan 3% onder het bod van Caceis. Hoewel de kans groot is dat de transactie vlot wordt afgerond, moeten beleggers de ogen niet sluiten voor het risico dat de overname onverwacht afketst. In dat geval is het neerwaarts risico behoorlijk groot. In plaats van de stukken aanmelden, kunnen beleggers er dan ook beter voor kiezen om hun aandelen te verkopen.

Jaarcijfers KASBank20182017
Baten€100,1 mln€104,6 mln
Lasten€90,3 mln€84,7 mln
Nettowinst€8,3 mln€15,1 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!