Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 11 sep 2018 14:30

Koude douche bij KAS Bank

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Hoewel KAS Bank erin slaagde om de baten iets op te voeren, zijn de flinke kostenstijging en de pessimistische prognose een heel vervelende verrassing. De koersafstraffing is terecht.

De halfjaarcijfers van KAS Bank waren een koude douche voor beleggers. De baten van €51,8 mln lagen ruim 3% lager dan in de eerste helft van 2017. Die daling voltrok zich volledig in de eerste drie maanden van het jaar. De baten vielen toen met 12% terug naar €25,0 mln. In het tweede kwartaal tekende zich een stijging van 6% af. Desondanks daalde de koers na de cijferpresentatie van 6 september met 18% naar €8,04.

Die felle correctie heeft twee oorzaken. In de eerste plaats zijn dat de oplopende kosten. Die namen met ruim 14% toe tot €23,8 mln. Dat is het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2016. Door de hogere kosten ging de nettowinst met 29% onderuit naar €2,4 mln. Vorig jaar slaagde de bank er dankzij een scherpe kostenfocus juist in om het operationeel resultaat de verdubbelen naar €16,5 mln.

Oplopende bedrijfslasten

De stijging van de bedrijfslasten was voornamelijk het gevolg van hogere IT-uitgaven. KAS Bank zet sterk in op de ontwikkeling van nieuwe diensten en activiteiten. Dat is hard nodig, aangezien de inkomsten uit de traditionele bewaaractiviteiten stevig onder druk staan. Aan de ene kant moet de onderneming opboksen tegen internationale concurrenten die enorm veel groter zijn, zoals BNY Mellon, JPMorgan Chase en State Street. Aan de andere kant voltrekt zich een consolidatieslag binnen de pensioen- en verzekeringsindustrie. Het aantal klanten in dit segment neemt af en de onderhandelingskracht van deze partijen neemt toe. Dit vertaalt zich in afnemende provisie-inkomsten. KAS Bank waarschuwde dat hierdoor het beheerd vermogen en de baten in 2019 gaan dalen.

Dalende baten

De pessimistische vooruitblik vormt een contrast met de optimistische ondertoon bij de vorige cijferpublicatie. De toen geuite verwachting dat de baten op peil gehouden kunnen worden met inkomsten uit nieuwe activiteiten, is nu hoogst twijfelachtig. Met een  voorgesteld dividend van €0,21 ligt de payout bijna onderaan de bandbreedte van 60% tot 80% die KAS Bank nastreeft. Dit geeft weinig blijk van vertrouwen in de toekomst. Bovendien blijft er zo weinig over van het dividendrendement, dat het aandeel het aanhouden waard maakte. Dit vormt voor mij aanleiding om het houdadvies te verlagen naar ‘verkopen’.

kw2 2018kw2 2017
Baten€26,8 mln€25,3 mln
Lasten€23,8 mln€20,8 mln
Nettowinst€2,4 mln€3,4 mln
Stabiele inkomstenbron droogt op
Door de zeer lage rente daalden de netto rente-inkomsten in het eerste halfjaar met 22% naar €5,8 mln. Dat werd gecompenseerd door een stijging van de beleggingsinkomsten met 46% naar €15,8 mln. Commissie-inkomsten vormen echter de grootste en meest stabiele inkomstenbron voor KAS Bank. Binnen dit segment tekende zich een daling af met 15% naar €30,0 mln. De prognose van de onderneming wijst erop dat die terugval voorlopig doorzet. Daar gaan de initiatieven die het nieuwe KAS Labs voor institutionele klanten ontwikkelt – op het vlak van duurzaam beleggen en meer transparante rapportages – voorlopig geen verandering in brengen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!