Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 13 feb 09:45

Mooi vierde kwartaal voor Wessanen

0 0 Leestijd ongeveer

Natuurvoedingsbedrijf Wessanen in het vierde kwartaal een mogelijke ommekeer bewerkstelligd in de resultaten. Dat leidde tot winststabilisatie in plaats van winstdaling.

In het tweede en derde kwartaal van 2018 daalde bij Wessanen de autonome omzet van de belangrijke eigen merken. Concurrentie van kleinere tot de markt toegetreden merken speelde het voedingsbedrijf parten. Datzelfde gold voor supermarktketens die marktaandeel wonnen ten koste van natuurvoedingswinkels.

Wessanen heeft de gerichte promotie van haar producten opgevoerd, met name in Frankrijk. Het positieve resultaat is duidelijk zichtbaar. Kwam de omzet over heel 2018 uit op +0,6%, naar €628 mln, in het vierde kwartaal nam deze met 5,2% toe. Het operationeel resultaat over 2018 steeg met 4,9%, tot €51 mln, dat over het vierde kwartaal groeide met 46,5%. De nettowinst, ten slotte, bleef over 2018 constant op €36 mln, maar steeg in het vierde kwartaal met 47% tot €10,6 mln. Juist die stijging vormde bijna het verschil tussen mijn schatting voor de winst per aandeel van €0,41 voor heel 2018 en de uitkomst van €0,47.

Overwegingen bij de cijfers van Wessanen

Het was opvallend dat Wessanen de marketinguitgaven wat beperkte. Ook vertoonden de niet-kernactiviteiten (merken van derden) in tegenstelling tot eerdere jaren in het vierde kwartaal weer groei. Het bedrijf wil de omzet hiervan juist afbouwen. Daar stonden dan weer hogere fiscale lasten tegenover door lagere compensabele verliezen als gevolg van fiscale veranderingen.

Al met al verraste Wessanen met het goede vierde kwartaal. Dat laat onverlet dat de veranderingen in de marktomgeving (meer concurrenten en veranderingen bij de distributie) actueel blijven. Wessanen heeft voorts gemeld dat de interne rapportage (accuraatheid van de eigen marktverwachtingen) wordt verbeterd. De omzetdaling eerder in 2018 kwam kennelijk ook bij Wessanen te laat binnen.

Op basis van het vierde kwartaal heb ik mijn taxatie voor 2019 aangepast. Ik blijf een groei van €0,04 verwachten, maar nu van €0,47 naar €0,51. Dat levert een k/w voor 2019 op van 18. Ik wil voorlopig afwachten of de prestaties duurzaam verbeteren en handhaaf daarom mijn verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!