Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Portefeuilles Stephen Hendriks, 29 jan 2019 11:45

Pensioenportefeuille: uitstekende start voor opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

De Pensioenportefeuille kent in 2019 vooralsnog louter plussen. Opkomende landen zijn na een beroerd 2018 een opvallende uitschieter, niet alleen in het aandelen- maar ook in het obligatiesegment van de portefeuille.

In vergelijking tot de eerste weken van 2019 was de afgelopen week aanmerkelijk minder enerverend voor de Pensioenportefeuille. Het rendement liep met 0,1 procentpunt terug tot 3,7% over 2019.

Het Dodge & Cox U.S. Stock Fund is dit jaar met een winst van bijna 9% de best presterende positie van de Pensioenportefeuille. Het fonds belegt op een conservatieve manier in aantrekkelijke gewaardeerde Amerikaanse aandelen. Zo ligt de gemiddelde koers-winstverhouding van de aandelen in het fonds op 12,2. De koers-winstverhouding van de S&P500 Index ligt op 15,2. De weging van financials in het fonds is aanzienlijk zwaarder dan in de S&P500 Index, terwijl de weging van techaandelen juist weer veel lager is in vergelijking tot de index.

Opvallend herstel

Opvallend dit jaar is het herstel van de opkomende landen. Na een ronduit beroerd 2018 staan het Comgest Growth Emerging Markets Fund en het Skagen Kon-Tiki Fund dit jaar respectievelijk 8,4 en 8,1% in de plus. Begin dit jaar hebben we onze positie in aandelen uit opkomende landen verder uitgebreid met de iShares Core MSCI EM IMI ETF (zie kader). Ook deze ETF is het jaar aardig begonnen, met een winst van 5,2%.

Niet alleen aandelen uit opkomende landen presteren dit jaar goed. Ook onze twee posities in obligaties uit opkomende landen zijn in 2019 goed van start gegaan. De ETF die belegt in obligaties uit opkomende landen die zijn uitgegeven in dollars, staat op een winst van 3,6%. De ETF die belegt in obligaties uitgegeven in lokale valuta’s, doet het met een plus van 3,8% nog net iets beter.

Heel breed beleggen in opkomende landen
Eind vorig jaar hebben we de weging van aandelen uit opkomende landen in de Pensioenportefeuille verder vergroot. We hadden al het Comgest Growth Emerging Markets Fund en het Skagen Kon-Tiki Fund in portefeuille. Deze twee fondsen beleggen echter in een beperkt aantal aandelen: 47 voor het Comgest-fonds en 51 voor het Skagen-fonds. Daarom hebben we een breed gespreide ETF aan de portefeuille toegevoegd: de iShares Core MSCI EM IMI ETF. Deze belegt in maar liefst 2280 aandelen uit opkomende landen. Dat zijn niet alleen aandelen met een hoge beurswaarde, maar ook mid- en smallcaps. Indexaanbieder MSCI rangschikt Zuid-Korea ook onder de opkomende landen. Daardoor is 14% van de ETF in Zuid-Korea belegd. Dat land is dan weer niet opgenomen in de FTSE-indices van opkomende landen die door ETF-aanbieder Vanguard worden gebruikt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!