Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Longread Hildo Laman, 28 jan 2019 14:00

Buitenlandse zaken: verbetering chipmarkt in zicht

0 0 Leestijd ongeveer

Dips in de groei hebben we wel vaker gezien bij chipbedrijven. De omzetdip die wordt verwacht in de eerste helft van dit jaar is dan ook niet iets om bang van te worden. De koersen zijn er al op vooruitgelopen en er zijn allerlei redenen om verbetering te verwachten.

Voor de meeste aandelen in de halfgeleidersector was 2018 een slecht jaar. Ondanks dat veel bedrijven vorig jaar goede resultaten hadden, en niet zelden records neerzetten. Maar beleggers kijken vooruit, en de verwachting is dat in de eerste helft van 2019 de resultaten zullen verslechteren. Dat was een belangrijke reden voor de koersdalingen in 2018. Het goede nieuws is dat beleggers nu dus naar eind 2019 en 2020 kunnen kijken.

Eerst mineur

Het eerste kwartaal van 2019 ziet er voor veel chipfabrikanten inderdaad niet erg goed uit. TSMC bijvoorbeeld verwacht een 10% lagere omzet in het eerste kwartaal. Texas Instruments verwacht 8% daling, en Intel liet donderdag weten rekening te houden met een iets lagere omzet (-0,4%). Een belangrijke oorzaak voor lagere chipverkopen is het stilvallen van de groei van de smartphone. Samsung en Apple hebben bijvoorbeeld last van dalende verkoopaantallen. Verder zorgt de dalende waarde van cryptomunten ervoor dat de verkoop van apparatuur in deze sector afneemt. Een meer cyclische reden is dat er de afgelopen jaren veel chips verkocht zijn, waardoor er op verschillende plekken overschotten zijn ontstaan. Bedrijven willen nu eerste deze overschotten wegwerken, waardoor er minder nieuwe chips besteld worden.

Omzet chipmakers

Verwachting kw4 2018resultaat kw4 2018verwachting kw1 2019
Dialog-2,8%-6,9%
Intel11,1%9,4%-0,4%
SK Hynix10,1%
STMicroelectronics8,0%7,4%-5,7%
Texas Instruments0,0%-0,9%-8,2%
TSMC2,0%4,4%-9,7%
Xilinx22,0%33,6%35,4%

Nieuwe groeimarkten

Er zijn dus meerdere redenen om negatief te denken over de chipmarkt, en daarmee chipaandelen. Maar dalende verkopen bij bepaalde eindproductgroepen zijn er in het verleden ook geweest. Een bekend geval is de pc. De pc-markt is jarenlang gegroeid, maar door verzadiging en de opkomst van tablets en smartphones kwam daar zo rond 2010 de klad in. Dat was toen voor veel beleggers een reden voor negatieve vooruitzichten voor chipmakers, en dus de betreffende aandelen. Maar de nieuwe apparaten zoals de smartphone en de tablet bleken een enorm positief effect te hebben op de chipverkoop, dat het negatieve effect van de pc-chips meer dan goedmaakte. Het is natuurlijk niet zo dat elk bedrijf daar evenveel van heeft geprofiteerd. Intel heeft bijvoorbeeld sinds 2010 een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 6,3% behaald, terwijl TSMC op 12,5% per jaar zit. Maar het is niet zo dat de een is ingestort, terwijl de ander floreerde.

Een vergelijkbaar scenario zou nu weer kunnen plaatsvinden. Bij bepaalde deelmarkten neemt de vraag af, maar bij nieuwe, opkomende groepen is er juist een forse stijging van de vraag. Er hoeft niet ver gezocht te worden naar kandidaten waar de komende jaren meer vraag naar chips vandaan zal komen. Een bekende is het ‘internet der dingen’ (internet of things). Steeds meer dingen waar traditioneel geen enkele chip in zit, worden nu uitgerust met halfgeleiders. Dat kunnen consumentenproducten zijn, zoals lampen of kooktoestellen. Maar ook in bedrijfsprocessen wordt steeds meer gebruikgemaakt van halfgeleiders. Zo wordt er tegenwoordig kwaliteitscontrole uitgevoerd door robotachtige apparaten tijdens productieprocessen.

Een ander groeigebied is kunstmatige intelligentie. Voor kunstmatige intelligentie worden enorm veel data verzameld en verwerkt. Dit verzamelen, verwerken en opslaan betekent dat veel chips nodig zijn. Ook de automatisering van de auto zorgt ervoor dat de gemiddelde auto tegenwoordig veel meer chips heeft dan vijf jaar geleden, en dat zal waarschijnlijk nog toenemen. En dan is er nog het nog altijd groeiende dataverbruik door consumenten. Massaal Netflix kijken in de trein kan niet zonder de benodigde hardware.

Verbetering

Een dip in de groei hebben we vaker gezien, dus dat is niet iets om bang van te worden. Een aantal omzetverwachtingen voor het eerste kwartaal is al binnen, en de toon is mineur. Maar de dalingen zijn niet erg groot, zeker voor de chipsector. Veel bedrijven kijken niet verder dan een kwartaal vooruit, maar chipmakers die dat wel doen, zijn vrij optimistisch over de tweede helft van 2019. ASML  bijvoorbeeld verwacht dan omzetgroei. Geheugenchipproducent Micron verwacht dat in die periode de vraag naar DRAM-chips zal verbeteren. En Intel verwacht ondanks een licht lagere omzet in het eerste kwartaal, dat er over het hele jaar nog een bescheiden groei van 1% geboekt zal worden. Daaruit mag je opmaken dat Intel een (iets) betere markt later dit jaar verwacht.

Intel

Intels resultaten van het afgelopen jaar waren uitstekend, maar dat was al grotendeels bekend. De omzet is met 13% toegenomen, en de winst per aandeel (wpa) zelfs met 32%. In 2019 verwacht Intel $71,5 mrd omzet te halen, een procentje meer dan vorig jaar. De wpa zou op $4,60 uit moeten komen. Daarmee zit de k/w van het aandeel rond de 10 en is het een van de lager gewaardeerde chipaandelen. Intel groeit al jaren minder hard dan een aantal concurrenten, maar de lage waardering compenseert dat ruimschoots.

Het dividendrendement is na een verhoging van 5% voor dit jaar 2,5%. Intel heeft ook nog een flinke hoeveelheid cash, hoewel de schuld is opgelopen. Daardoor is de nettoschuld nu $8,7 mrd. Dat is voor een bedrijf als Intel met een kwartaalwinst van meer dan $4 mrd geen probleem, maar minder schuld is natuurlijk altijd beter. De oplopende schuld komt vooral door de eigen aandeleninkoop. Intel heeft voor $10,7 mrd aan eigen aandelen gekocht vorig jaar. Het is overigens opvallend dat Intel nog geen nieuwe ceo heeft. Het bedrijf zoekt al zeven maanden naar een vervanger voor de huidige interim, Bob Swan. Alles bij elkaar genomen is het vooral de lage waardering die het aandeel aantrekkelijk maakt. Intel zal waarschijnlijk niet het hardste groeien, maar de waardering maakt dat meer dan goed. Het advies blijft dus: kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!