Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Advies Hildo Laman, 9 jan 14:25

De groei stokt bij Apple, maar het aandeel is goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Apple verwacht dat de omzet 7 tot 8% lager zal uitvallen dan waar het in november nog rekening mee hield. Vooral de verkoop in China valt tegen. Dit nieuws zorgde voor een koersdaling van 10% bij het aandeel. Later herstelde het aandeel weer.

 

In de media werd een vrij dramatisch beeld geschetst van de situatie bij Apple. Er is ook reden tot zorg. De omzet van het belangrijke eerste kwartaal (okt/dec) zal 4,9% lager uitvallen dan een jaar eerder. Omdat Apple jaren is gegroeid, is een daling een tegenvaller. Maar zoals zo vaak wordt er ook overdreven. Ondanks de lagere omzet zal de winst per aandeel in het eerste kwartaal waarschijnlijk op een recordniveau uitkomen. Mijn schatting op basis van deze laatste voorspelling van Apple is $4,17. Zo slecht is dat nou ook weer niet.

Krimp

De belangrijkste conclusie die te trekken valt, is dat Apple op korte termijn (het lopende boekjaar) geen omzetgroei zal boeken, eerder een omzetdaling. Dat komt door stagnerende verkoop van de iPhone, het belangrijkste product voor Apple. De jaren daarna zal de smartphonemarkt waarschijnlijk ook (licht) krimpen. Dat betekent dat andere omzetbronnen voor groei moeten zorgen.

De bekende Mac-laptops verkopen goed, maar hoge groei zit er in deze tak niet in. Van de tablet, de iPad, kan ook geen groei verwacht worden. Dit product heeft hetzelfde probleem als de iPhone: nieuwere tablets zijn niet veel beter dan de oudere versies. Dat betekent dat ‘Services’ en ‘Overige producten’ voor groei moeten zorgen. Deze twee onderdelen groeien hard, maar het is zeer de vraag of deze groei de komende jaren genoeg zal zijn om krimp elders te compenseren.

Goedkoop

Voor het lopende boekjaar verlaag ik mijn wpa taxatie naar $11,80. Daarbij ga ik uit van lagere omzetten. Daarna zal de winst nog wat lager kunnen uitvallen. Maar wat niet vergeten moet worden is dat Apple nog altijd een riante cashpositie heeft. Verder is de k/w ongeveer 12 à 13, afhankelijk van de winstontwikkeling de komende jaren. Het dividendrendement nadert 2% door de lagere koers. Het aandeel is dus niet duur als de komende jaren de resultaten licht blijven dalen. Als het bedrijf erin slaagt om met andere diensten en producten toch groei van de totale omzet te bereiken, dan is het aandeel nu goedkoop. Met een dergelijke verhouding tussen risico en rendement is ‘kopen’ op dit moment mijn advies.

 

Van de iPhone zal geen omzetstijging komen
De smartphonemarkt is gekrompen in 2018. De redenen daarvoor zijn eenvoudig. Een flink deel van de wereld heeft al een smartphone. Verder is de technologische vooruitgang van de toestellen minder groot geworden. Daardoor is het moeilijker om consumenten te overtuigen om een flink bedrag neer te tellen voor een nieuwere telefoon. De strategie van Apple om de prijzen steeds te verhogen heeft de afgelopen jaren voor hogere omzetten gezorgd. Maar de grens van wat consumenten meer willen betalen lijkt bereikt te zijn. Dat betekent dat verdere prijsverhogingen dus niet aannemelijk zijn, terwijl het aantal verkopen zal teruglopen. Van de iPhone hoeft de komende jaren dus geen grote omzetstijging verwacht te worden, eerder krimp.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!