Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 23 jan 2019 12:00

Advies van de dag: ASML

0 0 Leestijd ongeveer

Het vierde kwartaal van ASML is naar verwachting verlopen. Voor 2019 wordt in de eerste helft minder omzet verwacht, maar dat zou in de tweede helft worden goedgemaakt.

Chipmachinemaker ASML heeft in het vierde kwartaal een omzet van €3,1 mrd geboekt, iets hoger dan verwacht. De winst per aandeel (wpa) kwam uit op €1,87. Daarmee is de wpa over heel 2018 €6,10, een dubbeltje hoger dan mijn verwachting. Hiermee heeft ASML opnieuw een recordjaar neergezet. Het dividend is verhoogd naar €2,10.

Brand

De verwachting voor het eerste kwartaal is mager: ASML voorziet een omzet van €2,1 mrd. Dat betekent een omzetdaling ten opzichte van vorig jaar, maar daarin moet wel de brand bij een leverancier van onderdelen worden meegenomen. ASML loopt daardoor €300 mln aan omzet mis, dus we mogen ervan uitgaan dat de omzetverwachting zonder de brand €2,4 mrd zou zijn geweest. In dat geval zou er in het eerste kwartaal wel groei zijn geweest. ASML laat weten dat de gemiste omzet grotendeels in het tweede kwartaal zal worden ingelopen.

Het bedrijf verwacht dit jaar ondanks de matige start een hogere omzet te boeken. Klanten hebben een deel van de orders verplaatst van de eerste naar de tweede jaarhelft. Dat komt door een zwakkere vraag naar de eindproducten, de chips. Maar de markt voor logic-chips (bijvoorbeeld processoren of grafische chips) is naar verwachting dit jaar goed, en dat is een belangrijke reden dat ASML groei kan boeken. Het bedrijf houdt ook vast aan de doelstelling voor 2020, een omzet van €13 mrd. Dat betekent dat ASML dit en volgend jaar met gemiddeld 9% per jaar zal groeien.

Advies ASML

Vanwege de toch positieve verwachtingen voor dit jaar handhaaf ik mijn wpa-schatting voor 2019, op €6,75. Bij een koers van €136 betekent dat een k/w van ongeveer 20. Dat klinkt niet bijzonder laag, maar voor ASML is het aan de lage kant. ASML heeft een zeer sterke positie in de markt en een goede balans. Ook is de groei al jaren redelijk stabiel, en daar wordt op de beurs nu eenmaal goed voor betaald. Als het sentiment op de beurzen positiever wordt, is de kans groot dat het aandeel ASML ook weer zal oplopen. Ik handhaaf daarom het koopadvies.

ASML
In € mlnkw4 ’18kw3 ’18kw2 ’18kw1 ’18
Omzet3142,52776,12740,42285,0
Nettowinst787,5680,4579,7557,3
Wpa (in €)1,871,601,371,26

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!