Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 19 dec 2018 11:25

Beurzen tonen vandaag licht herstel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Er treedt op de beurzen vandaag licht herstel op na de rode koerscijfers van gisteren. Het herstel is echter allesbehalve uitbundig en voltrekt zich ook niet over de hele linie.

Verschillende bedrijven staan vandaag in de min, veelal vanwege bedrijfsspecifieke of sectorspecifieke oorzaken. Beleggers wachten af wat de Fed vandaag gaat zeggen over eventuele renteverhogingen in 2019. Eerder in de week waren de beurzen al lager gezet uit vrees voor meerdere verhogingen. Ook ik ben benieuwd wat de Fed gaat doen. Het ontbreken van temporisering van de renteverhogingen alleen al kan de dollar hoger zetten ten opzichte van andere valuta’s. Dat zou de Amerikaanse economie raken doordat het exportproducten duurder maakt.

NEDERLAND

Het herstel van de AEX-index na het bereiken van de laagste stand van het jaar (494,5) was vanochtend gering (+0,1%). De Midkap-index steeg met 0,3%. Bij de individuele fondsen viel met name ASML op, met -2,0%. Micron Technology, een klant van ASML, toonde zich voorzichtig over de nabije toekomst, met daarbij de aankondiging van een verlaging van geplande investeringen. Wij denken dat ASML een orderboek heeft dat vol genoeg is en hebben een koopadvies staan voor het aandeel. ASMI lijdt mee, en ook daar hebben wij een koopadvies op staan.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Air France-KLM +2,8%
 • AMG +2,8%
 • Ahold +1,2%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • ASML -2,0%
 • Fugro -1,5%%
 • ASMI -1,1%

EUROPA

De Eurostoxx50 stijgt met 0,3% iets meer dan de AEX-index. Er lijkt overeenstemming te komen tussen Italië en de Europese Commissie over het budgettekort van de Italiaanse regering. Daar profiteert ook de Italiaanse bank Intesa San Paolo van, met +4,6% koersstijging. Fresenius SE stijgt vooral door een koopadvies van Goldman Sachs. Deutsche Post daarentegen is het slachtoffer van een winstwaarschuwing van Fedex. Het Amerikaanse koeriersbedrijf geeft die waarschuwing vooral vanwege de onzekere situatie in Europa (brexit, lage economische groei in Duitsland, Franse protesten).

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Intesa San Paolo +4,6%
 • Fresenius SE +2,1%
 • Banco Bilbao Vizcaya Argentaria +1,8%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Deutsche Post -4,9%
 • ASML -2,2%
 • Engie -0,6%

VERENIGDE STATEN

Er waren gisteren voorbeurs al tekens dat de Amerikaanse indices zouden stijgen. De futures gaven dit aan. De stijging kwam uiteindelijk uit op 0,3% uit. Grootste dalers waren de oliefondsen. Dit gebeurde als reactie op de verder gedaalde olieprijs.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +3,8%
 • Goldman Sachs +2,1%
 • Nike +1,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Exxon Mobil -2,8%
 • Chevron -2,4%
 • United Health Group -2,0%

GRAFIEK VAN DE DAG

De mogelijke overeenstemming tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie heeft duidelijk effect op de Italiaanse tienjaarsrente op staatsschuld. De Italianen willen het tekort kleiner maken. Bovendien zit de Commissie met het probleem dat Frankrijk de normen voor 2019 dreigt te overschrijden. Het kan in principe niet op identieke situaties reageren met verschillende straffen.

 

AGENDA

Bedrijfscijfers:
Philip Morris, ex-dividend ($1,14)

Macrocijfers:
Producentenprijsindex Duitsland november jaar-op-jaar (verwacht: 2,2%; vorig: 3,3%)

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!