Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 17 okt 11:57

ASML logenstraft doemverhalen over chipsector

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het derde kwartaal van ASML is naar verwachting verlopen. De omzet is met 13,4% gestegen naar €2,8 mrd. De nettowinst steeg 22,1% naar €680,4 mln.

Zoals altijd was de verwachting voor het nieuwe kwartaal veel belangrijker dan de behaalde resultaten. En die is goed. ASML verwacht een omzet van €3 mrd in het vierde kwartaal. Dat betekent een groei van 17% ten opzichte van een jaar geleden. Ceo Peter Wennink was bovendien optimistisch over 2019. Hij voorziet een aanhoudend sterke vraag naar de machines van ASML.

Geen dip

Veel analisten en beleggers hebben zich de afgelopen tijd negatief uitgelaten over de chipsector. Ze wezen (onder andere) op een neergaande beweging die eind 2018, begin 2019 zou moeten plaatsvinden. Bepaalde bedrijven boeken weliswaar minder goede resultaten, maar wat ASML betreft lijkt dit beeld niet te kloppen. Het vierde kwartaal wordt naar verwachting het beste ooit, en de prognose van ‘aanhoudend sterke vraag in 2019’ doet nu niet direct vermoeden dat het volgend jaar allemaal veel minder zal gaan. De ontwikkeling van de nieuwe EUV-machines gaat redelijk. Er zijn in het derde kwartaal vijf machines verkocht, en er zijn bestellingen voor nog eens vijf EUV-machines binnengekomen. De hoge prijzen die voor deze machines betaald worden zijn gunstig voor de omzet van ASML.

Advies ASML

Vanwege de goede vooruitzichten verhoog ik de winsttaxatie voor 2018 van €5,80 naar €6,00 en voor 2019 van €6,50 naar €6,75. Met gebruik van deze nieuwe wpa-schatting voor volgend jaar is de k/w van het aandeel ongeveer 24. Daarmee is het aandeel geen koopje, maar ASML is wel een van de beste bedrijven in de sector. Daar hoort nu eenmaal een hogere waardering bij.

De financiële positie is prima. De uitstaande schuld is ongeveer even groot als de hoeveel cash op de balans. De gemiddelde omzetgroei was de afgelopen vijf jaar 15,5% per jaar. Voor de komende jaren ziet het er naar uit dat de groei zal blijven aanhouden. Het advies op het aandeel blijft al met al ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!