Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 4 dec 2018 10:52

Opluchting internationale beurzen alweer voorbij

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

De vreugde over de pauze in het handelsconflict tussen de VS en China is op de beurzen van korte duur geweest. De indices dalen op de plekken waar ze vanochtend al open zijn: in het Verre Oosten en in Europa.

Het enige wat bekend is over de besprekingen tussen de VS en China, zijn wat kleine berichten van president Donald Trump. In Washington is niets bevestigd en ook de Chinezen hebben nog niets van zich laten horen. Het kan dus ook nog dat beleggers zich blij hebben laten maken met een dode mus.

NEDERLAND

De AEX-index weet er overigens met een stijging van minder dan 0,1% nog wel een plusje uit te halen. De Midcap-index daalt met 0,7%. De index kent enkele stevige dalers, met PostNL, Aperam en Besi. Bij PostNL kan het de vrees zijn voor arbeidsonrust omdat de vakbonden een betere betaling wensen voor de hoofdzakelijk buitenlandse uitzendkrachten. Bij Aperam en Besi lijkt het een reactie op de koersstijging van gisteren.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • GrandVision +1,1%
 • Corbion +1,0%
 • Flow Traders +1,0%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • PostNL -3,4%
 • Aperam -2,3%
 • Besi -2,3%

EUROPA

De Eurostoxx50-index reageerde gisteren wat uitbundiger op de pauze in het handelsconflict, en gaat vandaag weer naar beneden uit onzekerheid over de afgesproken punten tussen de VS en China. Daarbij spelen de luxeconsumptiegoederenbedrijven LVMH en Kering een belangrijke rol. De grote koopkracht van de Chinezen en de onzekerheid rond de handel maakt ze volgens de beleggers kwetsbaar. Het tweetal zag de koersen maandag flink stijgen, en vanochtend dus weer stevig dalen. LVMH gaat overigens ook ex-dividend.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.20 uur:

 • Linde +1,9%
 • Vinci +0,8%
 • Danone +0,6%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.20 uur:

 • LVMH -1,9%
 • Volkswagen -1,9%
 • Kering -1,9%

VERENIGDE STATEN

In de VS is dor de Dow Jones Industrial Index met +0,7% van vrijdag op maandag ingetogen gereageerd op de berichten van Trump. Het is dus nog afwachten wat er werkelijk is afgesproken. Opvallend is dat bedrijven die op de een of andere manier garen spinnen bij handelsrust toch tot de grootste stijgers behoorden, zoals Boeing en Nike.

Verizon was een grote daler, onder meer door een adviesverlaging van J.P.Morgan (naar neutraal). Ook andere meer defensieve bedrijven als McDonald’s en Coca-Cola, die de laatste tijd juist waren gestegen, daalden nu in koers. Vandaag komt dan wellicht de teleurstelling door de bestaande onduidelijkheid rond de afspraken tussen de VS en China.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +3,8%
 • Nike +3,8%
 • Apple +3,5%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Verizon -3,6%
 • McDonald’s -1,7%
 • Coca-Cola -1,4%

GRAFIEK VAN DE DAG

opluchting internationale beurzen

De spaarrente in de VS bereikt weer niveaus waarop het aantrekkelijk wordt te gaan sparen in plaats van voor dividend te gaan of obligaties te kopen. Dit zal zeker een drukkend effect op de ontwikkeling van de koersen van aandelen en obligaties krijgen.

AGENDA

Bedrijfscijfers
LVMH, Orange, Schlumberger, ex-dividend

Macrocijfers
Producenteprijsindexcijfer eurozone, oktober (verwacht:0,3%; vorig:0,5%)

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!