Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 6 aug 2018 15:50

PostNL trekt zich terug op thuismarkt

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Met de verkoop van de Duitse en Italiaanse dochters gaat PostNL zich volledig richten op de Benelux. Het potentiële winstherstel voor de komende jaren valt hierdoor lager uit.

PostNL zet zijn Duitse en Italiaanse activiteiten in de etalage. Een verstandig besluit, want het kleine postbedrijf kan geen vuist maken tegen de concurrentie in deze landen. Terwijl de internationale tak vorig jaar net niet in de rode cijfers belandde, liep het operationele verlies in het afgelopen kwartaal onverwacht op naar €7 mln. Het onderliggend cash bedrijfsresultaat (voor eenmalige posten en veranderingen in pensioenverplichtingen) bleef hierdoor steken op €25 mln, tegenover €46 in het tweede kwartaal van 2017. Dat lag duidelijk onder de gemiddelde verwachting van analisten van €30 mln. Er werd een nettoverlies geboekt van €1 mln, tegen een winst van €29 mln vorig jaar.

Lagere winstverwachting PostNL

De omzet steeg met 2% naar €851 mln. Ook dit lag onder de consensus, van €863 mln. Kostenbesparingen bij de postdivisie kwamen lager uit dan verwacht en konden de aanhoudende stevige volumekrimp niet compenseren. Vanaf volgend jaar denkt PostNL het tempo van besparingen weer op te voeren. Positief is de voortgaande forse omzetgroei van ruim 20% bij de pakketbezorging, waardoor inmiddels 44% van de omzet al aan e-commerce is gerelateerd. Dit aandeel moet in 2020 op meer dan de helft uitkomen.

De desinvestering van de Duitse en Italiaanse dochters zal waarschijnlijk weinig opbrengen en vergt een afboeking van €40 mln op het eigen vermogen, dat positief blijft eind dit jaar. Bovendien zal het onderliggende cash bedrijfsresultaat in 2020 ongeveer €25 mln lager uitkomen dan de eerder aangegeven ambitie van tussen €230-300 mln. Veel belangrijker voor de toekomstige resultaten zijn echter de ontwikkelingen in de politiek. Als Den Haag groen licht geeft voor consolidatie van de postmarkt en PostNl concurrent Sandd weet over te nemen, dan kan de winst duidelijk omhoog. Voorlopig is het echter nog lang niet zover en blijft PostNL worstelen met de krimpende postmarkt. Bij een k/w van 9 blijven wij bij ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!