Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 28 nov 2018 14:38

Optietip 108: rood Apple draait naar groen

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Apple heeft een behoorlijke val gemaakt in ruim een maand tijd. De oorzaak zijn verhalen over een tegenvallende iPhone-verkoop. Deze geruchten zijn gebaseerd op berichten van leveranciers van Apple. Pessimisme over Apple door geluiden van en geruchten rond leveranciers hebben we eerder meegemaakt. De ophef bleek vaker overdreven dan terecht. Daarom is mijn advies om deze signalen te negeren. De beurs doet dat duidelijk niet. Een ander probleem voor het aandeel is dat deze week bleek dat Trump overweegt om een heffing van 10% in te stellen op iPhones die in China geassembleerd worden. Dit is wat mij betreft een groter risico dan de leveranciersgeruchten.

Als een van deze twee obstakels wordt weggenomen (of allebei), zou het aandeel snel behoorlijk kunnen oplopen. Het gebeurt niet vaak dat het aandeel Apple in korte tijd zoveel goedkoper wordt. Als beleggers eenmaal het idee krijgen dat het met het bedrijf allemaal wel mee zal vallen, zullen ze over elkaar heen vallen om nog snel van de lage koers te profiteren. Ik wil de optietip van deze week gebruiken om van een dergelijk scenario een graantje mee te kunnen pikken.

Apple butterfly

Een call kopen zal enig honderden dollars kosten. Daarom kies ik voor een veel goedkopere butterfly: de AAPL feb19 200/210/220 call butterfly. Eind januari zullen naar verwachting de kwartaalcijfers gepresenteerd worden, vandaar dat ik voor expiratiemaand februari heb gekozen. Dan is er een mogelijkheid dat meevallende resultaten en een bijbehorende koersstijging de butterfly een grote waarde geven. Koop de AAPL feb19 200 call één maal voor ongeveer $2,50, verkoop de AAPL feb19 210 call twee keer voor ongeveer $1,25, en koop weer één keer de AAPL feb19 220 call voor ongeveer $0,65. Per saldo kost de butterfly dus ongeveer $0,65 (2,50-1,25-1,25+0,65=$0,65). De Amerikaanse beurs gaat pas om half vier Nederlandse tijd open, dus pas dan weet ik zeker wat de definitieve prijs zal worden. De maximale waarde van de butterfly is $10, als Apple op de dag van expiratie in februari op $210 staat.

Apple feb19 200/210/220 call butterfly
Koop 1 x AAPL feb19 200 call $2,50
Verkoop 2 x AAPL feb19 210 call $1,25
Koop 1 x AAPL feb19 220 call $0,65
Contractgrootte 100
Expiratiedatum Vrijdag 15 februari 2019
Risicoschatting Laag
Maximale Winst $935
Maximaal Verlies $65

Updates

Er is sinds vorige week weinig veranderd. Het gewogen rendement staat nu op 21,8%, het rekenkundig gemiddelde bedraagt 57,0%.

AEX

De openstaande optietips op de AEX zijn weinig opgeschoten met de koersbeweging van deze maand. De AEX noteert woensdagochtend 28 november nog geen 0,5% hoger dan eind oktober. Weinig bewegende markten zijn in het voordeel van beleggers die short zitten in opties, en dat is niet mijn strategie. Het is dus nog steeds afwachten welke optietips op de AEX binnenkort verkocht kunnen worden.

Galapagos

De Galapagos callspread (resterend van optietip 78) is door het wegzakken van het aandeel sinds eind september ongeveer €2,00 waard. Dit aandeel kan in korte tijd flink stijgen. Dus wat mij betreft is het de moeite waard om een verkooporder in te leggen van €5,00. Naarmate de tijd verstrijkt en dit bedrag niet gehaald wordt, zal de lat steeds lager gelegd moeten worden. Er zijn namelijk nog maar iets meer dan drie weken te gaan voor deze spread. Dus al vrij snel zal bijvoorbeeld €4,00 het doel kunnen worden.

Philips

De Philips put butterfly (optietip 102) is op het moment van schrijven €2,25 waard. Ik blijf proberen om deze voor €2,50 te verkopen. De butterfly heeft nog iets meer dan drie weken te gaan. Als de beurzen ineens de weg omhoog inslaan, kan de winst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daarom zal ik bij een behoorlijke waarde eieren voor m’n geld kiezen.

Volkswagen

Het lot van de Volkswagen butterfly (optietip 93) ligt waarschijnlijk in handen van de onderhandelaars uit de VS en China die over de importheffingen praten. Als er een akkoord komt waarmee het geschil wordt opgelost, zullen vooral aandelen van exporteurs, zoals Volkswagen, hard kunnen oplopen. Als er geen akkoord komt, zal waarschijnlijk het tegenovergestelde gebeuren. Afwachten dus.

Blijf op de hoogte via Twitter: @HildoLaman

Tussenstand: (doorgehaald is gesloten, in €)

76. BOS call & put -18
77. MU callspread -130
78. GLS combinatie 114
79. DAX butterfly 185
80. SLV call -52
81. AEX 1 bij 2 callspread -105
82. BESI Risk reversal -460
83. AEX butterfly -117
84. AEX 1 bij 2 putspread -61
85. LHA long call en put -65
86. BABA callspread -138
87. AEX callspread calendar -86
88. SBM call calendar -39
89. MT callspread -103
90. DAX butterfly -113
91. AEX Callspread -185
92. AMZN butterfly -64
93. VOW3 butterfly -25
94. HEI callspread -99
95 ASML butterfly -39
96 FLOW callspread 90
97. AEX callspread -121
98 WDI butterfly -175
99. AMD butterfly -98
100. AEX 1-bij-2 putspread 257
101. MU callspread -174
102. PHIA put butterfly 116
103. AEX butterfly -73
104. AEX callspread -13
105. DAX butterfly -82
106. AMG call calendar -31
107. AEX butterfly 14

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!