Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 7 nov 2018 11:58

ABN Amro maakt favorietenrol waar

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De winst van ABN Amro is in het derde kwartaal verder opgelopen. De bank heeft de wind in de rug van de economische groei en plukt de vruchten van kostenmaatregelen.

Op de cijfers die ABN Amro woensdag 7 november publiceerde valt weinig aan te merken. De nettowinst steeg met 8% naar €725 mln. Die toename was voor een deel te danken aan de gezonde groei van de Nederlandse economie. De netto rente-inkomsten van €1,6 mrd lagen 4% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is bovendien een goed teken dat er wat minder aan de stroppenpot toegevoegd hoefde te worden dan in de voorgaande kwartalen. Aan de andere kant heeft de bank de kosten stevig in de hand. De personeelslasten daalden bijvoorbeeld met 4% naar €593 mln. De cost/income-ratio die de verhouding geeft tussen operationele kosten en inkomsten, kwam uit op 52,9%. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de 56,9% van een jaar geleden. Het percentage ligt bovendien ruim onder de bandbreedte van 56% tot 58% die als richtlijn geldt voor 2020.

Rentemarge als winstmotor

Aan de kostenkant ligt steeds minder ruimte om de winst op te krikken. Voor toekomstige verbetering kan ABN Amro mogelijk leunen op een stijging van de netto rente-marge. Die kwam in het afgelopen kwartaal uit op 163 basispunten. Dat is weliswaar wat meer dan de 154 basispunten van een jaar eerder, maar net minder in vergelijking met de drie voorgaande kwartalen. De kans is groot dat de bank de rentemarge verder kan opschroeven als de ECB in de loop van volgend jaar de rente gaat verhogen.

Aantrekkelijke belegging

Zelfs als de winst niet of nauwelijks stijgt, is ABN Amro een aantrekkelijke belegging. De onderneming stevent voor het lopende jaar op een winst per aandeel van €2,40. Daarmee betalen beleggers momenteel minder dan 10 maal de verwachte winst. Als de bank minstens de helft van de winst uitkeert, komt het dividendrendement op ruim 5%. De stevige kapitaalbuffer – met een CET1 die gestegen is van 17,6% naar 18,6% – biedt ruimte om de uitkering eventueel wat op te schroeven. De kwartaalcijfers geven in ieder geval alle aanleiding om het koopadvies te herhalen.

Kwartaalcijfers:

Q3 2018Q3 2017
Netto rente-inkomsten€1.624 mln€1.566 mln
Totale inkomsten€2.318 mln€2.123 mln
Nettowinst€725 mln€673 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.