Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 8 aug 2018 15:07

ABN Amro wordt sectorfavoriet

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden

De nettowinst van ABN Amro is flink teruggevallen, maar de bank trekt vooral de aandacht met een stevige kapitaalgroei en een duidelijke focus op het opschroeven van de winstgevendheid.

De inkomsten van ABN Amro zijn in het tweede kwartaal met 8% gedaald naar €2,3 mrd. Die terugval is bijna volledig het gevolg van een halvering van de overige inkomsten naar €207 mln. De commissie-inkomsten daalden met 2% naar €425 mln, terwijl de netto rente-inkomsten juist met 4% stegen naar €1,7 mrd. Dat laatste is een gunstige ontwikkeling in het huidige renteklimaat. De operationele kosten daalden net als de inkomsten met 8%. Dat was voor het overgrote deel het gevolg van eenmalige kosten die vorig jaar €114 mln hoger lagen. De efficiency-ratio die de verhouding weergeeft tussen operationele baten en lasten, bleef stabiel op circa 55%. Een daling van de nettowinst met 28% naar €688 mln werd sterk beïnvloed door buitengewone posten, zoals een flinke boekwinst in dezelfde periode van vorig jaar.

Kapitaalgroei

Op de beurs ging de aandacht uit naar de sterke ontwikkeling van de kapitaalpositie in plaats van naar de winstdaling. Kapitaalbuffer CET1 is opgelopen van 17,6 naar 18,3%. Hierdoor is de bank prima in staat om ondanks de lagere winst het interimdividend te handhaven op €0,65. Bovendien komt er waarschijnlijk later dit jaar ruimte voor een rianter dividendbeleid of inkoop van eigen aandelen. ABN Amro neemt bovendien goede stappen om de toekomstige winstgevendheid te verbeteren. Bij de zakenbank verdwijnen 250 banen en verschuift de focus naar minder cyclische sectoren met een relatief hoge marge. Hiermee wil het concern het rendement op het eigen vermogen opkrikken van de huidige 5,8 naar ten minste 10% in 2021.

Beloond op de beurs

De maatregelen bij de zakenbank onderstrepen dat ABN Amro duidelijk kiest voor winstgevendheid boven inkomstengroei. Op de beurs werd dat beloond met een koersstijging van 3% naar €24. Op dat niveau betalen beleggers ongeveer tien maal de verwachte winst voor het aandeel. De gunstige kapitaalontwikkeling, het vooruitzicht van een ruimer dividendbeleid maken ABN Amro tot favoriet in de Nederlandse banksector. We gaan van ‘houden’ naar ‘kopen’.

ABN Amro in cijfersQ2 2018Q2 2017
Operationeel resultaat€1.027 mln€1.124 mln
Nettowinst€688 mln€960 mln
CET1 Ratio18,3%17,6%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!